salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dissabte, 21 de maig del 2016

Fumanya en perill!

En aquests últims quatre anys, l'ICP ha patit un munt de dificultats que han perjudicat les seves temporades d'excavació als jaciments cretàcics dels Pirineus. Primer al 2013, amb el robament d'un esquelet de dinosaure de Coll de Nargó. Després al 2015, amb la destrucció intencionada d'ous al jaciment Mirador del Cretaci també a Coll de Nargó. I aquesta vegada, ha quedat afectada Fumanya, la gran paret de roca al Berguedà on es conserven al voltant de 3500 icnites de Titanosaures en un espai de 35000 metres quadrats, declarada Bé Cultural d'Interés Nacional per la Generalitat de Catalunya i possible candidat a Patrimoni de La Humanitat. Ha estat per causes naturals i no humanes, però la pèrdua és igual d'important.
Dins del jaciment de Fumanya, la part més important és Fumanya Sud, on s'hi concentren la majoria d'icnites (2200). És aquí on el diumenge 15 de maig hi va haver una esllavissada provocada per les pluges dels últims dies a Catalunya que ha fet desprendre 1000 metres quadrats del jaciment, dels 12000 que té Fumanya Sud en total. El Servei de Patrimoni de la Generalitat ha estat al lloc dels fets i farà un diagnòstic de l'abast de l'esllavissada. S'ha de tenir en compte que Fumanya està molt sotmesa a l'erosió per estar a l'aire lliure a una altura de 1500 metres, amb el que hi ha grans fluctuacions tèrmiques estacionals. De fet, es va avisar que es destapessin més petjades a Fumanya per evitar fets com aquests. 
El diari Regio7 va recordar en honor de la notícia una entrevista feta al 2004 al paleontòleg francès Jean le Loeuff, que visitava Fumanya per segona vegada, sent la primera al 1995. Va explicar que veia les petjades no amb tanta claredat que no pas nou anys abans. Veient el ritme tan ràpid de l'erosió, advertí que les icnites podrien desaparèixer en deu anys o menys temps. I ara just està començant a passar. Tambe l'ICP va fer un informe el 2010 sobre el mateix tema i ja hi va haver una esllavissada fa dos anys. Des del Departament de Cultura es recorda que això és motiu suficient per tancar el recinte i informar dels perills per accedir-hi. També s'assenyala el robatori de les roques que s'han desprèn, que poden contenir fòssils, generalment de plantes. Com a últim apunt, a sota de la paret de roca s'hi troba el Centre d'Interpretació del jaciment, encara sense inaugurar per falta de pressupost, una realitat molt comuna en pobles petits (en aquest cas, Fígols) on se situen aquests jaciments tan importants.

Fumanya Sud abans de l'esllavissada.
Foto: Puigdavall/Viquipèdia.

La part afectada per l'esllavissada.
Foto: Regio7.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada