salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

Enllaços

En aquesta pàgina, trobareu diferents enllaços de pàgines web amb temes relacionats amb la Paleontologia, l'Arqueologia, la Història i la Ciència en general i en diferents llengües. Poden ser d'institucions de recerca, revistes tant especialitzades com generals, museus, programes de ràdio o investigadors en particular. Entre els seus continguts s'inclouen notícies, articles divulgatius, articles d'opinió, podcasts i jocs. Per a accedir a altres pàgines de Blogger sobre aquests temes, mireu la secció "Blocs que segueixo" que hi ha a cada pàgina. 

Aquesta és la web de l'ICP (Institut Català de Paleontologia "Miquel Crusafont") de Sabadell, el grup d'investigació paleontològica més cabdal de Catalunya, que té els dinosaures com un dels seus principals objectes d'estudi, i vinculat a la UAB. Aquí podeu trobar notícies sobre els seus descobriments paleontològics i informació sobre el seu museu a la ciutat vallesana.




L'altre puntal de la investigació paleontològica (més concretament del Quaternari), així com de la Paleoantropologia i l'Arqueologia Prehistòrica, a Catalunya és l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) de Tarragona, vinculat a la URV. A la web (actualment en anglès, però amb alguns articles en català), trobareu notícies sobre les seves investigacions i la seva activitat de divulgació de la Prehistòria.




Aquesta és la web de la Fundación Atapuerca, dedicada a la gestió dels jaciments amb restes humanes homònims de la província de Burgos, un dels més importants d'Espanya i Europa. Hi podeu trobar exemplars de les seves publicacions, notícies de les seves investigacions i vídeos de divulgació del patrimoni paleoantropològic d'Atapuerca.


http://www.atapuerca.org/


Aquí teniu l'apartat de notícies paleontològiques de la web de RTVE (Radio Televisión Española). Us podeu informar de l'última hora en investigacions paleontològiques i també (per molt que realment no siguin sobre la matèria) paleoantropològiques i arqueològiques d'etapes prehistòriques. El dia 26 de novembre de 2012, vaig posar en una entrada del blog unes notícies extretes d'aquesta pàgina.


http://www.rtve.es/noticias/paleontologia/


Aquesta és la web de la revista Sàpiens, la principal revista de divulgació històrica en català. Hi trobareu notícies i articles sobre Història i Arqueologia de diferents períodes de l'existència de la Humanitat, amb èmfasi en els territoris de parla catalana.




Si entreu en aquest enllaç, arribareu a la web en castellà de National Geographic. És una de les revistes més importants del món en divulgació de la Biologia, l'Antropologia, la Paleontologia, l'Arqueologia i la Història, comercialitzada a molts països del món, entre ells Espanya. És un complement rellevant a les revistes físiques si les col·leccioneu, pel qual tindreu continguts més actualitzats.


http://www.nationalgeographic.com.es/


Si entreu a la web del MAC (Museu d'Arqueologia de Catalunya), la principal institució museística sobre la matèria al país, podeu trobar informació sobre les seves seus, els jaciments on fa visites i les rutes que organitza. Alguns dels continguts més destacats són les exposicions temporals, les activitats que es fan a les diverses seus i notícies sobre les seves activitats de divulgació i recerca.


http://www.mac.cat/


Darren Naish, paleontòleg de la Universitat de Southampton (Anglaterra), és un dels divulgadors de la Paleontologia més influents a escala mundial. Al seu blog en anglès, Tetrapod Zoology, tracta sobre els mamífers, les aus, els rèptils i els amfibis, siguin vius o extints (tal com indica el títol) i respecte tant a les seves característiques biològiques com a la seva percepció en la cultura humana.




Un altre personatge capdavanter en la divulgació anglòfona de la Paleontologia és la nord-americana Riley Black. Entre 2016 i 2020, va escriure el blog Laelaps a la web de la revista de divulgació Scientific American, on tractava sobre l'anatomia, l'evolució, la biologia, l'ecologia i la recepció cultural de qualsevol animal fòssil, destacant els rèptils i els mamífers. De fet, Laelaps és un dels noms que al llarg de la història ha rebut el teròpode Dryptosaurus. Actualment, Black segueix publicant articles per a Scientific American.




A les Portes de Troia és un programa de ràdio setmanal en català que explica temes històrics, amb algun punt d'humor. Se sintonitza en diverses ràdios locals del Principat. És conduït per Sergio Rodríguez (llicenciat en Història per la UAB) i Alberto Reche (doctor en Història Medieval per la UAB).




Històries d'Europa és un portal format per diversos historiadors i bloguers dels Països Catalans que tracta sobre fets concrets de la Història, molts desconeguts per la majoria o amb el seu punt de curiositat, dels diferents països del subcontinent europeu. Els articles es classifiquen segons el país, l'etapa històrica i la temàtica. I la pàgina inclou jocs per posar a provar els coneixements històrics dels visitants.




Un altre portal en català sobre història humana és Ab Origine. Presenta articles sobre fets concrets en un repertori molt variat que inclou països i èpoques molt diferents. Els temes són dins d'un gran gresol de formats, incloent-hi entrevistes, debats entre editors i ressenyes de llibres i pel·lícules històriques.




La Ciencia y sus demonios és una pàgina regentada per diversos científics espanyols i dedicada a la divulgació de la Ciència en vàries de les seves facetes. Però destaca per ser la seva actitud combativa respecte a les pseudociències (creences disfressades de Ciència) i al conflicte Ciència-Religió, temes tractats en bona part dels seus articles.




Paleorama en red és un diari digital en castellà, dedicat a la divulgació de novetats sobre Arqueologia i Paleontologia. Se centra en la Paleoantropologia i l'Arqueologia Prehistòrica, però amb algunes aproximacions a èpoques humanes posteriors i al temps geològic profund. I s'organitza d'una forma semblant a un diari digital general en la forma de presentar el contingut.




Arqueotrip és un portal dedicat a la promoció del turisme arqueològic i cultural a l'Estat espanyol. Escriu recomanacions sobre diferents jaciments arqueològics i museus de totes les comunitats autònomes i ofereix activitats en cada localitat seleccionada, juntament amb altres propostes relacionades amb l'entorn humà adjacent. El seu objectiu és el de fomentar l'Arqueologia com a recurs cultural i el desenvolupament local de les àrees adjacents als jaciments.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada