salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dissabte, 16 de febrer del 2019

Gobiraptor minutus, el trencanous de l'estepa.

El 6 de febrer es va publicar a la revista PlosOne l'article de descripció del Gobiraptor minutus, un Teròpode Oviraptorosaure del Cretaci superior de Mongòlia, redactat per un equip paleontològic dirigit per Sungjin Lee (Universitat Nacional de Seül, Corea del Sud). L'holotip del Gobiraptor prové del jaciment d'Altan Uul III, situat administrativament a la província d'Ömnögovi i geològicament a la Formació Nemegt (Cretaci superior Maasstrichtià, 72-66 M.A.), i està compost per vàries restes cranials (premaxil·la, maxil·lar, jugal, vòmer, pterigoide, ectopterigoide, palatí, postorbital, quadrat, quadratojugal i mandíbula inferior), vèrtebres sacres i caudals, fragments de xebrons, una escàpula, un húmer, una cintura escapular incompleta, els dos fèmurs i part del peu esquerre. El nom genèric Gobiraptor significa "lladre del Gobi" en llatí, combinant el nom del desert on es troba situat la localitat de l'holotip del dinosaure amb el sufix clàssic dels noms genèrics dels Oviraptorosaures i altres Teròpodes no-aviaris mesozoics semblants a les aus, mentre que el nom específic minutus significa "petit" en llatí i fa referència a la petita mida de l'holotip en comparació amb altres Oviraptorosaures (al voltant d'1 m) i a la seva jove edat.

Fotos de varis dels ossos postcranials de l'holotip del Gobiraptor (ili, vèrtebres caudals, xebrons, escàpula, pubis, isqui, fèmur i metatarsians) i reconstrucció de l'esquelet amb els ossos presenten a l'exemplar marcats en blanc i les parts perdudes o malmeses d'aquests acolorides de gris.
Foto: Lee et al. (2019)/Plos One.
El Gobiraptor es troba diagnosticat per un seguit de característiques òssies com un dentari allargat més endavant de la fenestra mandibular externa (un orifici de la superfície lateral del dentari), una símfisi mandibular (zona més anterior del dentari) amb un extrem molt gruixut que també presenta una expansió a la seva superfície dorsal, una vora amb petits foramina ("forats") al dentari, una cresta lingual del dentari (extensió òssia del dentari que toca a la llengua) poc desenvolupada, la presència de l'os coronoide a les mandíbules, un extrem rostral del coronoide que fricciona amb la branca dorsal del dentari i un trocànter del fèmur separat del gran trocànter del mateix os per un solc. El que més destaca del Gobiraptor és la seva anatomia mandibular, única entre els Oviraptorosaures i que per a Lee i els seus col·laboradors està relacionat amb un determinat tipus de dieta (tenint en compte que els Oviraptorosaures són dels dinosaures en els quals s'arriba menys a un consens sobre la seva alimentació). La grossor de la símfisi mandibular i els foramina del dentari haurien ajudat en el processament d'aliments durs com ara llavors, cloïsses de mol·luscs o ous (la qual cosa resulta irònica perquè l'Oviraptorosaure típic, l'Oviraptor, va ser interpretat en un principi com un "lladre",  i en conseqüència menjador, d'ous per descobrir-se més tard que aquells ous que "robava" eren els seus propis). La dieta basada en aliments durs del Gobiraptor entra en consonància amb les teories sobre una especialització alimentària entre el gran nombre d'Oviraptorosaures de la Mongòlia finicretàcica, considerant les hipòtesis respecte a altres "llangardaixos lladres d'ous" que els consideren herbívors, carnívors o omnívors.

Foto i dibuix de la mandíbula de l'holotip de Gobiraptor. L'abreviatura of  fa referència als foramina del dentari i la lr a la cresta lingual del mateix os.
Foto: Lee et al. (2019)/Plos One.
Lee i els seus col·laboradors van fer seccions del fèmur de l'holotip del Gobiraptor per fer-li una anàlisi histològica. Els seus resultats indiquen que el Teròpode d'Altan Uul III no hauria arribat a l'edat adulta. Encara que el fet de ser un juvenil podria ser un problema a l'hora de recolzar el seu estatus com una nova espècie, al final no ho és perquè presenta moltes característiques òssies que també es troben en exemplars adults d'altres espècies d'Oviraptorosaures i alguns ossos d'altres exemplars juvenils d'Oviraptorosaures no presenten una forma semblant a la de l'holotip del Gobiraptor. L'anàlisi filogenètica del Gobiraptor el recupera dins de la família dels Oviraptòrids, sent el tàxon germà de tres espècies de Ganzhou, una regió del sud de la Xina que presenta la major quantitat i varietat de fòssils d'Oviraptòrids (Jiangxisaurus, Banji i Tongtianlong), i no estant relacionat de prop amb cap Oviraptòrid mongol (patró que s'observa en molts Oviraptòrids de les dues regions). La unió del Gobiraptor amb els tres Oviraptòrids de Ganzhou està recolzada per la presència en els quatre dinosaures d'una premaxil·la amb una projecció ventral significativa, un vòmer que està anivellat amb altres ossos del paladar, un metatarsià II recte i un metatarsià IV desviat cap als costats. Un altre patró dels Oviraptòrids, i Oviraptorosaures en general, mongols seguit pel Gobiraptor és que només es troba a un sol jaciment, el que indica que estaven separats temporalment i/o geogràficament per partició de nínxols ecològics o un reemplaçament molt ràpid d'espècies en un espai molt curt de temps. El Gobiraptor també fa augmentar el nombre d'Oviraptòrids procedents de la Formació Nemegt, la qual correspondria a un ambient humit amb cursos d'aigua que contrastaria amb l'ambient àrid de les anteriors Formacions Baruungoyot i Djadochta, on els Oviraptòrids també són dels Teròpodes més comuns. Això reafirma que els Oviràptòrids eren animals que es podien adaptar a tot tipus d'ecosistemes, la qual cosa també es relacionaria amb la seva àmplia gamma d'estratègies alimentàries.

Reconstrucció d'un Gobiraptor.
Foto: Do-Yoon Kim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada