salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

Biblioteca

En aquesta pàgina comparteixo les publicacions relacionades amb la Paleontologia i l'Arqueologia presents en la meva biblioteca personal, les quals són dels tipus més diversos (divulgació infantil-juvenil, divulgació per a totes edats, assaig, llibre de text escolar, recull d'articles científics, opinió, guia, diccionari, àlbum fotogràfic, manual de cuina, còmic i novel·la infantil-juvenil). Comparteixo amb tots vosaltres els llibres que m'acompanyen per a apropar-me a qualsevol tipus de públic, des dels nens que vulguin conèixer aquestes ciències fins als lectors de cert nivell que els agrada indagar en les fonts del coneixement paleontològic/arqueològic.


DINOSAURIOS: DE ALLOSAURUS A TYRANNOSAURUS


Descripció del llibre: Aquest llibre conté descripcions detallades, té una fitxa que explica el lloc on es van trobar, la seva dieta, la seva mida i el significat del seu nom, sobre varis dinosaures de totes les famílies i altres animals prehistòrics, des del Cambrià al Quaternari. Es perfecte per endur-se'l a qualsevol lloc, ja que és tipus butxaca.
Editorial/Institució: Todolibro.
Autor: Gerrie McCall.
Il·lustrador: DeAgostini UK Ltd. També inclou imatges del Natural History Museum.
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació infantil-juvenil.


DINOSAURIOS DE LA A A LA Z


Descripció del llibre: Aquí podeu trobar descripcions dels dinosaures més coneguts i també alguns descoberts en els últims anys. De la pàgina 6 a la 19 hi ha una introducció sobre els dinosaures, els fòssils, el paisatge del Mesozoic, altres rèptils prehistòrics i la seva extinció. A les pàgines de descripcions hi ha comparacions amb animals moderns, preguntes i respostes, fets sorprenents i la història del descobriment.
Editorial/Institució: Marenostrum.
Autor: Paola d'Agostino.
Any de publicació: 2007
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació infantil-juvenil.


EL LIBRO COMPLETO DE LOS DINOSAURIOS


Descripció del llibre: Aquest gran llibre està dividit en una introducció sobre els fòssils, l'evolució i els períodes geològics i quinze capítols amb descripcions de molts dinosaures interessants i altres espècies d'animals prehistòrics i varies dobles pàgines amb informació apassionant sobre la vida primitiva. En total hi ha 500 espècies.
Editorial/Institució: Blume.
Autor: Steve Parker.
Any de publicació: 2007
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació per a totes edats.
  

DINOSAURES I ANIMALS DESAPAREGUTSDescripció del llibre: Aquí expliquen sobre els períodes geològics, els fòssils, el treball dels paleontòlegs i informació breu sobre molts i variats animals prehistòrics, des d'invertebrats antediluvians, passant per rèptils primitius, plesiosaures, pterosaures, diversos tipus de dinosaures i diversos tipus de mamífers prehistòrics i fins ells animals que es van extingir més recentment i els actuals que estan en perill d'extinció.
Editorial/Institució: Fleurus Panini.
Autor: Laure Cambournac i Émilie Beaumont.
Il·lustrador: Marie-Christine Lemayeur i Bernad Alunni.
Any de publicació: 1997
Idioma: Català.
Tipus de llibre: Divulgació infantil-juvenil.


LAROUSSE DE LOS MAMÍFEROS PREHISTÓRICOS: DESPUÉS DE LOS DINOSAURIOSDescripció del llibre: Aquest llibre inclou una introducció i descripció sobre els mamífers de la Prehistòria, tant Marsupials com Placentaris (entre aquests últims hi ha Homínids prehistòrics)  i tres Sinàpsids Teràpsids no mamífers. També hi ha dobles pàgines en que es descriu un dibuix sobre mamífers prehistòrics.
Editorial/Institució: Larousse.
Autor: Alan Turner.
Il·lustrador: Mauricio Antón.
Any de publicació: 2004
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació infantil-juvenil.


¡OJO! DINOSAURIOS


Descripció del llibre: Aquí hi ha informació interessant sobre varis aspectes de l'anatomia dels dinosaures, acompanyats d'ossos, reconstruccions de "dinos" i animals actuals semblants, i també sobre els seus descobriments, el paisatge, els fòssils de petjades i d'ous, l'extinció, la relació dinosaure-ocell, el treball dels paleontòlegs i algunes coses més.
Editorial/Institució: SM.
Autor: David Norman i Angela Milner.
Any de publicació: 1989
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació infantil-juvenil.


EXPLORA LOS DINOSAURIOS


Descripció del llibre: En aquest llibre hi ha informació sobre l'evolució dels dinosaures des del Triàsic fins al Cretaci, explicacions sobre els jaciments més importants i els animals que s'han trobat, el seu món i alguns rècords.
Editorial/Institució: SM.
Autor: Mike Benton.
Any de publicació: 2009
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació infantil-juvenil.


DINOSAURIOS: UN LIBRO DE TEXTO


Descripció del llibre: Aquest és un gran llibre on explica detalladament la història de la recerca de dinosaures, l'evolució, la filogènia i la classificació, els ambients sedimentaris i el temps geològic, l'origen dels dinosaures, tot el que se sap dels diferents grups de dinosaures, el món on vivien, els tipus de fòssils, el comportament, si eren de sang calenta, l'origen dels ocells, la seva extinció i els dinosaures a la cultura. A cada apartat hi ha preguntes perquè els estudiants les puguin contestar.
Editorial/Institució: Omega.
Autor: Spencer G. Lucas.
Il·lustrador: Michael W. Skrepnick.
Any de publicació: 2007
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Assaig/llibre de text escolar.


DINOSAURIOS: UN PASEO ENTRE GIGANTES


Descripció del llibre: Guia imprescindible sobre els dinosaures. Al principi, parla sobre l'origen dels dinosaures i el món on es van desenvolupar. Llavors es parla sobre la classificació dels tipus de dinosaures amb una descripció detallada de cadascuna de les divisions dels Teròpodes, Sauropodomorfs, Tireòfors, Ornitòpodes i Marginocèfals. A més d'una explicació sobre les petjades i els ous de dinosaures i un recull de jaciments del Mesozoic de la Península Ibèrica.
Editorial/Institució: Edaf.
Autor: Joaquín Moratalla.
Any de publicació: 2008.
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació per a totes les edats.


DINOSAURIOS: EDICIÓN REVISADA Y ACTUALIZADA


Descripció del llibre: Llibre sobre dinosaures dedicat als tipus de fòssils, una breu història de la paleontologia, els ecosistemes, l'extinció del límit K/T, característiques físiques, comportament, els dinosaures a la cultura i el treball del paleontòleg. A més, incorpora descripcions de varis dinosaures i una guia de jaciments mesozoics i museus d'història natural.
Editorial/Institució: Ediciones Omega.
Autor: Christopher A. Brochu, John Long, Colin McHenry, John D. Scanlon, Paul Willis i Michael K. Brett-Surman.
Any de publicació: 2008.
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació per a totes les edats.


DINOSAURIOS DEL LEVANTE PENINSULAR
Descripció del llibre: Aquest és un llibre que tracta principalment dels "dinos" que s'han trobat al Llevant Peninsular (Catalunya i País Valencià). L'obra està dividida en: la història de la recerca de fòssils de dinosaure al Llevant Peninsular, l'entorn geològic dels jaciments, la història, la classificació, l'origen i la diversitat dels dinosaures, l'estudi dels fòssils, els Saurisquis i Ornitisquis llevantins, el paisatge del Mesozoic, l'extinció i els museus de fòssils del Llevant Peninsular.
Editorial/Institució: Institut Català de Paleontologia.
Autor: Diversos paleontòlegs especialitzats; entre ells: Begoña Poza, Àngel Galobart i Maite Suñer.
Il·lustrador: Oscar Sanisidro.
Any de publicació: 2008 (segona edició).
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació per a totes les edats.CAZADORES DE DRAGONES


Descripció del llibre: Aquest llibre va sobre els principals descobriments de dinosaures fets des del 1677, dels paleontòlegs que els van descobrir i difondre. Hi ha una part molt interessant a on es classifica la història de la paleontologia en períodes: Període Arcaic (1677-1823), Antic (1824-1857), Mitjà (1858-1896), Modern Antic (1897-1938), Modern Nou (1939-1974) i el Renaixement dels dinosaures (des de 1974).
Editorial: Ariel.
Autor/Institució: José Luis Sanz.
Any de publicació: 2007
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació per a totes les edats.FÓSILES: GUÍA DE BOLSILLO

  
Descripció del llibre: Aquest llibre de butxaca  es basa en una introducció que explica d'una manera detallada el que són els fòssils i el seu estudi i d'un apartat amb diverses fotos de fòssils i fitxes amb descripcions de la criatura a la qual pertany cada fòssil. Hi ha representats fòssils de Microorganismes, diverses classes d'Invertebrats, diverses classes de Vertebrats i plantes.
Editorial/Institució: Tikal.
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Guía.


EVOLUCIÓN: HISTORIA DE LA VIDA

  
Descripció del llibre: Aquesta gran obra explica d'una manera detallada què és l'evolució. Més endavant podreu trobar dibuixos de varis jaciments des de l'eó Arqueà fins al període Quaternari, un text sobre ells i fotos dels organismes que hi vivien. També hi ha organigrames de la classificació i un índex d'espècies.
Editorial/Institució: Gaia Edicions/Natural History Museum (Londres).
Autor: Douglas Palmer.
Il·lustrador: Peter Barrett.
Any de publicació: 2010
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació per a totes les edats.


ELS SECRETS DEL MAMUT


Descripció del llibre: Aquí es tracten aspectes importants sobre la investigació, l'anatomia, la forma de vida, la interacció amb els primers humans i l'extinció dels mamuts llanosos. També es pot trobar informació sobre altres espècies de mamuts, on vivien, la seva comparació amb les espècies actuals d'elefants i un test.
Editorial/Institució: Combel Editorial.
Autor: Sophie Philippo.
Il·lustrador: Charles Dutertre, Xavier Mussat, Julien Norwod, Riad Sattouf i Mathieu Malot.
Any de publicació: 2004
Idioma: Català.
Tipus de publicació: Divulgació infantil-juvenil.GAIREBÉ HUMANS: ORIGEN I EVOLUCIÓ DELS HOMINOÏDEUS.
 EL LLIBRE


Descripció del llibre: Aquest és el llibre sobre l'exposició temporal organitzada per l'ICP. Hi ha informació sobre els Hominoïdeus actuals, el seu origen, fòssils catalans, la relació del ximpanzé i del goril·la amb els humans i els primers Homínids i altres fòssils del Neogen ibèric.
Editorial/Institució: Institut Català de Paleontologia (ICP).
Autor: David M. Alba.
Any de publicació: 2012
Idioma: Català.
Tipus de publicació: Divulgació per a totes les edats.


EL ESLABÓN


Descripció del llibre: És una reflexió sobre l'Ida, l'holotip del Darwinius, un primat basal del jaciment eocè de Messel (Hessen, Alemanya), descrita al 2009 i que representa el fòssil de primat complet més antic. L'autor ens presenta el procés d'investigació de l'Ida i ens presenta el jaciment de Messel, per després fer una reflexió relacionant l'Ida amb l'evolució primerenca dels primats i al final relacionar-ho amb els humans.
Editorial/Institució: Debate.
Autor: Colin Tudge.
Any de publicació: 2010
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Assaig/Divulgació per a totes les edats.


CHARLES DARWIN: LA AVENTURA DE LA EVOLUCIÓN


Descripció del llibre: Aquí es troba informació sobre el viatge del naturalista Charles Darwin amb el Beagle (1831-1836). Durant el seu viatge, Darwin va explorar la costa d'Amèrica del Sud, va catalogar les espècies animals de la selva sud-americana, la Pampa argentina, els Andes i les Illes Galápagos, va desenterrar fòssils, va tenir contacte amb els indis de la Patagònia i va arribar fins a Tasmània i Nova Zelanda.
Editorial/Institució: Montena
Autor: A. J. Wood i Clint Twist.
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació infantil-juvenil.EL ORIGEN DEL HOMBRE


Descripció del llibre: Nova edició de l'assaig de Charles Darwin L'Origen de l'Home, i la selecció amb relació al sexe presentada amb motiu del bicentenari del seu naixement. La primera part de l'obra en si mostra les evidències que l'anglès va trobar entre els humans i els primats vius, i en els humans en si, que donaven peu a l'origen animal de la nostra espècie. La segona part mostra a la selecció sexual com un factor impulsant de l'evolució i la varietat tant entre els dos sexes d'una mateixa població com de les poblacions entre si; en mol·luscs, anèl·lids, crustacis, aràcnids, miriàpodes, insectes, peixos, amfibis, rèptils, aus i mamífers. La conclusió és una aplicació dels comportaments de selecció sexual als humans. El pròleg i l'epíleg mostren una visió del segle XXI a aquest clàssic, tenint en compte els descobriments fets en relació a l'origen de l'espècie humana.
Editorial/Institució: Debate.
Autor: Colin Tudge.
Any de publicació: 2010
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Assaig/Divulgació per a adults.


¿QUIERES SER...PALEONTÓLOGO?


Descripció del llibre: El paleontòleg José Gibert Clols ens fa una aproximació en aquest llibre al món dels paleontòlegs explicant com treballen i consells per ser-ho. També ens explica la seva història com paleontòleg, la de la paleontologia i la seva opinió sobre la professió.
Editorial/Institució: Edebé.
Autor: José Gibert Clols
Il·lustrador: Carlos García i María Lería.
Any de publicació: 2007
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació:  Divulgació infantil-juvenil.UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA DE LA BIOSFERA


Descripció del llibre: És un recull dels fets més importants del desenvolupament dels organismes vius des de la seva aparició en l'Arqueà fins al Quaternari. Encara que és de temàtica general, dóna un especial èmfasi en els períodes Silurià i Devonià, on es succeeix l'ocupació de la terra ferma per part de plantes i animals. En la introducció, es mostra un repàs de la Teoria de la Evolució. I es fa una conclusió-reflexió sobre el futur de l'espècie humana. Alguns capítols estan acompanyats de fotografies de fòssils catalans.
Editorial/Institució: Institut Català de Paleontologia (ICP).
Autor:  Josep Marmi.
Il·lustrador: Josep Marmi, Agnès i Aina Amblàs.
Any de publicació: 2013
Idioma: Català.
Tipus de publicació: Divulgació per a totes les edats.


ÁMBAR


Descripció del llibre: Obra que presenta de forma extensa i explicativa tot el relatiu a l'ambre, la coneguda resina fossilitzada de les coníferes. Consta de set capítols, cadascun introduït per una cita, que tracten dels temes següents: la relació entre els humans i l'ambre, la fossilització de la resina, el tipus de fòssils presents, mostres de comportament també atrapades en l'ambre, el registre ibèric del material i les últimes investigacions a l'hora de ser publicat. Això de mans d'un paleontòleg especialitzat en ambre.
Editorial/Institució: Catarata/Instituto Geológico y Minero de España.
Autor: Enrique Peñalver.
Il·lustrador: 
Any de publicació: 2012
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Assaig/Divulgació per a totes les edats.


ATLAS DEL JURÁSICO DE ASTURIAS


Descripció del llibre: Després d'una introducció sobre el Juràssic, es van desglossant, mitjançant petites descripcions acompanyades de fotografies, totes les evidències sobre la paleoecologia del Juràssic asturià: formació geològica, paleoambient, microorganismes, invertebrats marins i activitat d'aquests, ossos de vertebrats, icnites de dinosaures i altres rèptils, vegetació i productes de l'erosió i la tectònica de plaques. Els últims capítols estan dedicats al treball paleontològic a la costa asturiana i al MUJA (Museo Jurásico de Asturias).
Editorial/Institució: Ediciones Nobel.
Autor: José Carlos García-Ramos, Laura Piñuela i José Lires.
Il·lustrador/Fotògraf: Arturo de Miguel (il·lustracions). 
Any de publicació: 2011 (segona edició).
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Àlbum fotogràfic/Divulgació per a totes les edats.


LA RIOJA DE LOS DINOSAURIOS


Descripció del llibre: Un recull sobre el registre paleontològic de la Rioja, fent l'incís en el Cretaci inferior, l'època en la qual s'han trobat més fòssils a la Comunitat, sobretot de dinosaures. Es donen a conèixer a un públic general la història de la investigació dels dinosaures riojans, el seu registre en icnites i ossos, la resta d'animals i la vegetació del Cretaci inferior de la regió amb unes petites fitxes sobre cada espècie, i la reconstrucció de l'ecosistema de l'època. També es fa promoció del petit museu d'Igea que publica el llibre.
Editorial/Institució: Societat de Ciències Aranzadi/Centre d'Interpretació Paleontològica de La Rioja (Igea).
Autor: Luis Ignacio Viera, José Ángel Torres.
Any de publicació: 2013.
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació per a totes les edats.


RÉCORDS Y CURIOSIDADES DE LOS DINOSAURIOS TÉROPODOS Y OTROS DINOSAUROMORFOS


Descripció del llibre: Tal com indica el títol, és una presentació de dades sobre els Teròpodes i els Dinosauromorfs basals en vuit capítols. Els tres primers capítols del llibre mostren a la espècie més gran i a la més petita de cada clade (en el capítol de la filogènia), de cada època (capítol de cronologia) i de cada àrea (capítol de distribució geogràfica). Els següents cinc capítols presenten els tipus de fòssils (ossos, ous i icnites), la cronologia de la cultura popular dels dinosaures i la llista completa dels Teròpodes no aviaris i aus mesozoiques identificades al moment de la publicació del llibre. Moltes de les reconstruccions dels dinosaures no aviaris tenen plomes.
Editorial/Institució: Laurosse.
Autor: Rubén Molina-Pérez, Asier Larramendi.
Il·lustrador/Fotogràf Andrey Atuchin i Sante Mazzei.
Any de publicació: 2016.
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació per a totes les edats.


LIFE IN THE AGE OF GIANTS: THE SAUROPOD DINOSAURS


Descripció del llibre: Extensa obra sobre la paleobiologia i la paleoecologia dels Sauròpodes. Mostrant en un principi la història de l'estudi d'aquests dinosaures i el seu origen evolutiu, el llibre continua mostrant la filogènia i l'anatomia dels Sauròpodes. A partir d'aquí, es mostren les diferents hipòtesis sobre l'ús de les estructures òssies per part dels dinosaures de coll llarg i les seves nutrició, comportament neurològic, reproducció i relació amb els depredadors. Els últims capítols tracten sobre l'etapa final de la seva supervivència i les respostes a preguntes freqüents sobre els Sauròpodes. 
Editorial/Institució: Johns Hopkins University Press.
Autor: Mark Hallett i Mathew Wedel.
Any de publicació: 2016.
Idioma: Anglès.
Tipus de publicació: Assaig/Divulgació per a totes les edats.


TREBALLS DE PALEONTOLOGIA


Descripció del llibre: Recull de cinc articles acadèmics en català i sobre jaciments catalans publicats durant la primera meitat de la dècada dels 2000: Intervenció paleontològica al jaciment de La Roca de La Rella (Puig-Reig, Berguedà)-descripció d'icnites de mamífer de l'Oligocè-, Primers resultats de les campanyes d'excavació (2001-2005) al jaciment amb vertebrats continentals del Cretaci superior de Basturs Poble (Isona i Conca Dellà, Pallars Jussà)-Descripció d'ossos de dinosaures Hadrosàurids-, Resultats de la segona fase d'actuacions (1999-2005) als jaciments paleontològics del Plistocè inferior d'Incarcal (Crespià, Pla de l'Estany)-Recull dels fruits de les prospeccions i presentació dels fòssils identificats-, Revisió de Parotosuchus sp. (Amphibia, Temnospondyli) del jaciment de La Móra (Buntsandstein, Triàsic) (Pla de la Calma, Tagament, Vallès Oriental)-Descripció i anàlisi filogenètica de l'animal presentat-, i Rosegadors del dipòsit controlat de Vacamorta (=Can Colomer) (Cruïlles, Baix Empordà)-descripció de molars de rosegador-. 
Editorial/Institució: Servei d'Arqueologia i Paleontologia (Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya).
Autor: Coordinació d'Àngel Galobart.
Any de publicació: 2010.
Idioma: Català.
Tipus de publicació: Recull d'articles científics..


EL CAMP DELS NINOTS: RASTRES DE L'EVOLUCIÓ


Descripció del llibre: Presentació en format divulgatiu dels resultats de l'estudi per part de l'IPHES al Camp dels Ninots, un antic volcà situat actualment a Caldes de Malavella (Selva) que conté un jaciment del Pliocè (3,1 M.A.) que ha preservat el seu antic ecosistema amb un alt estat de conservació. Després d'una introducció sobre l'arribada dels humans a Europa i les comarques de Girona per posar en context, es descriu: el treball dut a terme al Camp dels Ninots, la geologia del jaciment, els grans mamífers altament preservats que s'hi han identificat, els fòssils de microvertebrats, el paleoclima de la Caldes pliocènica, la paleobotànica i presència humana a Caldes.
Editorial/Institució: Institut de Paleocologia Humana i Evolució Social (IPHES)
Autor: Edició de Gerard Campeny Vall-Llosera i Bruno Gómez de Soler.
Any de publicació: 2010.
Idioma: Català.
Tipus de publicació: Divulgació per a totes les edats.


PALEONTOLOGIA DE INVERTEBRADOS
Descripció del llibre: Manual que presenta en conjunt el registre fòssil del que popularment s'anomenen invertebrats, els animals més comuns tant actualment com durant tota la història de la Terra però que normalment estan infravalorats fora del cercles acadèmics. Dins d'aquest conjunt imprecís es troben els porífers (esponges), els cnidaris, els artròpodes, els mol·luscs, els braquiòpodes, els briozous, els equinoderms i els hemicordats (cucs). Cada capítol s'introdueix amb una descripció general de cada grup, per seguir amb les seves subdivisions filogenètiques. És aquí on es relacionen els fòssils amb els seus equivalents existents en morfologia, ecologia i biogeografia.
Editorial/Institució: Sociedad Española de Paleontología, Instituto Geológico y Minero de España, Universitat de Oviedo i Universitat de Granada.
Autor: Edició de María Luisa Martínez Chacón i Pascual Rivas.
Any de publicació: 2009.
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Assaig/llibre de text escolar..


EVOLUCIÓN: HISTORIA DE LA HUMANIDAD


Descripció del llibre: Aquest gran llibre està dividit en 5 parts: comprendre el nostre passat, classificació i evolució dels primats, explicacions sobre les diverses espècies d'Homínids, les migracions humanes fins a tots els continents i el canvi de caçadors-recol·lectors a agricultors i ramaders i les primeres civilitzacions. A més, el primer apartat conté explicacions sobre els períodes geològics, que són els fòssils i el treball arqueològic.
Editorial/Institució: Akal.
Autor: Alice Roberts.
Il·lustrador: Adrie Kennis i Alfons Kennis.
Any de publicació: 2011
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació per a totes les edats.


L'HOME ANIMAL, ELS NOSTRES ORÍGENS


Descripció del llibre: En aquest llibre s'explica de manera senzilla els nostres orígens, característiques que hem heredat dels altres animals, la genètica, la diferència del sexe i allò que ens diferencia, com les eines i el llenguatge.
Editorial/Institució: Editorial Cruïlla.
Autor: Jean-Baptiste de Panafieu.
Il·lustrador: varis il·lustradors.
Any de publicació: 2004
Idioma: Català.
Tipus de publicació: Divulgació infantil-juvenil.


HOMÍNIDOS: LAS PRIMERAS OCUPACIONES DE LOS CONTINENTES


Descripció del llibre: Aquest llibre tracta sobre el poblament d'Àfrica, Àsia, Europa, Oceania i Amèrica. En cada apartat es parla sobre la geologia, l'ecosistema durant les primeres ocupacions i els jaciments més antics amb  la presència humana més antiga de cada continent.
Editorial/Institució: Ariel.
Autor: Eudald Carbonell, Xosé Pedro Rodríguez, Robert Sala, Jan van der Made, Carlos Lorenzo, Marina Mosquera, Manuel Vaquero, Jordi Rosell, Josep Vallverdú, Francesc Burjachs i Policarp Hortolà.
Any de publicació: 2011
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Assaig.


LOS PRIMEROS POBLADORES DE EUROPA: DEL TURKANA AL CÁUCASO


Descripció del llibre: L'objectiu d'aquest llibre és especificar sobre les teories del poblament prehistòric d'Europa. Senyala dos jaciments: Dmanisi a Geòrgia i Venta Micena a Espanya. En el capítol dedicat a Dmanisi, també és parla de la identitat dels Homínids trobats, els Homo Georgicus. L'obra també fa un resum de l'evolució dels primats i dels humans.
Editorial/Institució: RBA.
Autor: Jordi Agustí i David Lordkipanidze.
Il·lustrador: Mauricio Antón.
Any de publicació: 2005.
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Assaig/Divulgació per a totes les edats.


LA SIERRA DE ATAPUERCA: UN VIAJE A NUESTROS ORÍGENES

   
Descripció del llibre: Aquest llibre tracta principalment dels descobriments fets a la serra d'Atapuerca i està dividit en 14 apartats: la història de les investigacions a la Serra, l'origen dels Homínids, la migració dels antics homes des d'Àfrica fins a Euràsia, els jaciments d'Atapuerca, els Homínids trobats, l'antic medi ambient de la Serra, el territori dels homes primitius, les eines, l'alimentació, la seva vida, el llenguatge, el simbolisme i el futur de les excavacions. També inclou imatges de les excavacions.
Editorial/Institució: Evergráficas, amb col·laboració de la Fundació Atapuerca.
Autor: Carlos Díez, Sergio Moral i Marta Navazo.
Any de publicació: 2009 (cinquena edició).
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació per a totes les edats.SAPIENS


Descripció: En aquest llibre, Eudald Carbonell, Robert Sala i Salvador Moyà responen les preguntes que fa el periodista Josep Corbella sobre els dubtes de l'origen de la humanitat, com quan van començar a parlar els Homínids, com s'ho van fer per descobrir el foc, com és que hi ha races diferents al món o perquè el Neandertal es va extingir.
Editorial/Institució: Labutxaca
Autor: Josep Corbella, Eudald Carbonell, Salvador Moyà i Robert Sala.
Any de publicació: 2000
Idioma: Català.
Tipus de publicació: Opinió/Divulgació per a totes les edats.


RETORN A LA PREHISTÒRIA


Descripció del llibre: Aquest llibre parla sobre la Prehistòria a Catalunya i dels jaciments trobats d'aquesta època i regió. L'obra està dividida en: els primers pobladors de Catalunya, la vida al Paleolític, el foc, les pintures rupestres, el final dels caçadors-recol·lectors i l'arribada dels agricultors-ramaders, la vida al Neolític, la mort, el naixement de la mineria, el descobriment de la metal·lúrgia i el naixement de l'urbanisme i la fi de la Prehistòria.
Editorial/Institució: Col·lecció Nissaga.
Autor: Isabel Boj.
Il·lustrador: Francesc Xavier Hernàndez Cardona i Francesc Riart.
Any de publicació: 2000
Idioma: Català.
Tipus de publicació: Assaig/Divulgació per a totes les edats.


EL CHICO DE LA GRAN DOLINA


Descripció del llibre: Agafant com a rerefons el descobriment dels primers fòssils d'Homo antecessor al 1994 a la Serra d'Atapuerca, el llibre fa una relació de tot el que s'ha investigat fins el moment de la seva publicació respecte a l'evolució dels humans. Es divideix en dues parts que contenen varis capítols introduïts per una cita. En la primera part es parla de les primeres evidències del gènere Homo inclosa la procedent de Burgos. En la segona part s'anomenen els canvis en la biologia i la conducta dels Homininis al llarg dels més de 5 milions d'anys d'evolució fins a l'H. sapiens.
Editorial/Institució: Drakontos Bolsillo.
Autor: José María Bermúdez de Castro.
Il·lustrador: Mauricio Antón.
Any de publicació: 2009
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Assaig/Divulgació per a totes les edats.LA GRAN MIGRACIÓN


Descripció del llibre: El tema tractat aquí és l'evolució humana des dels primers Hominoïdeus del Miocè, dividint-se el text en diversos capítols segons l'època, les regions ocupades en aquell moment per els nostres avantpassats i les espècies presents en aquell moment. El llibre insisteix en la migració dels humans des d'Àfrica cap a la resta de continents com un dels aspectes que més ens difereix de la resta de primats. En cada capítol també es descriu la resta de la fauna present en cada lloc i cronologia on hi són presents els avantpassats humans, els quals són presents d'ordre més inclusiu a menys segons passa el temps.
Editorial/Institució: Drakontos i Crítica.
Autor: Jordi Agustí.
Il·lustrador: Mauricio Antón.
Any de publicació: 2011
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Assaig/Divulgació per a totes les edats.


ABRIC ROMANÍ: L'ORIGEN D'UN POBLAMENT A L'ANOIA


Descripció del llibre: Aquest llibre parla sobre la geologia, l'ocupació humana, el descobriment, les excavacions, la fauna i espècies humanes, les eines trobades i la utilitat domèstica del jaciment de l'Abric Romaní. També hi ha informació sobre els mètodes i tècniques de datació.
Editorial/Institució: Laboratori d'Arqueologia (Universitat Rovira i Virgili de Tarragona).
Autor: diversos especialistes.
Idioma: Català.
Tipus de publicació: Assaig.


ART RUPESTRE DE VALLTORTA-GASULLA


Descripció del llibre: Llibre dedicat a l'art llevantí dels barrancs de la Valltorta i de la Gassulla, al terme municipal de Tírig, a l'Alt Maestrat. Aquí es dóna una explicació detallada sobre les escenes pintades a les vàries coves dels dos barrancs. També es parla sobre l'estat de conservació de les restes arqueològiques i una explicació sobre el que es pot trobar al Museu de la Valltorta.
Autor: Ramon Viñas i José Guillermo Morote.
Idioma: Català, castellà i anglès.
Tipus de publicació: Àlbum fotogràfic.


PÀLEO RECEPTES


Descripció del llibre: Una proposta culinària curiosa en que, gràcies a l'assessorament arqueològic, reconstrueix possibles àpats dels antics caçadors-recol·lectors del Paleolític. Pàleo receptes també es pot entendre com un llibre de cuina saludable perquè, al emular les primeres societats humanes, tots els ingredients són naturals. Les receptes són presentades en una preparació actual o en imitació dels prehistòrics (estil pàleo) i classificades en els següents apartats: ous i cargols, peix i marisc, aus, carn, triperia i amanides i entrants.
Autor: Eudald Carbonell i Cinta Bellmunt.
Fotògraf: María Ángeles Torres.
Idioma: Català.
Tipus de publicació: Manual de cuina.


DICCIONARIO DE PREHISTORIA

    
Descripció del llibre: Aquest és un diccionari de 438 pàgines amb un munt de paraules relacionades amb el context de la Prehistòria i estan classificades per ordre alfabètic, com tots els diccionaris. Entre els mots que es poden trobat també hi ha noms de jaciments d'arreu del món i antigues cultures que compartien una cosa, que no coneixien l' escriptura.
Editorial/Institució: Alianza Diccionarios.
Autor: Mario Menéndez, Alfredo Jimeno i Víctor M. Fernández.
Any de publicació: 2011 (segona edició).
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Diccionari.


PEQUEÑO DICCIONARIO DE LA PREHISTORIADescripció del llibre: Aquest petit diccionari amb imatges explica d'una manera apta pels nens varis aspectes de la Prehistòria classificats en ordre alfabètic. En els textos hi ha paraules en negreta, que vol dir que l'informació sobre aquest mot es pot trobar en una altra part del llibre. També hi ha més de 10 dobles pàgines en que s'hi representen escenes de la vida prehistòrica.
Editorial/Institució: La Biblioteca del saber.
Autor: Romian Pigeaud.
Il·lustrador: Véronique Ageorges.
Any de publicació: 2005
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Diccionari/Divulgació infantil-juvenil.


MI PRIMER LIBRO DE LA PREHISTORIA
Descripció del llibre: Aquesta obra explica d'una manera apta pels nens l'evolució humana des de que ens van separar dels ximpanzés fins al descobriment de l'agricultura. Alguns dels textos parlen de la nostra relació amb els grans simis, de les excavacions paleontològiques, el descobriment a Java de l'Homo Erectus, els jaciments d'Atapuerca, la domesticació del foc, la glaciació i l'Homo Floresiensis.
Editorial/Institució: Espasa.
Autor: Juan Luis Arsuaga.
Il·lustrador: Sonia Cabello.
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació infantil-juvenil.


EL NEOLÍTICO EN LA PENÍNSULA IBÉRICA I SU CONTEXTO EUROPEO


Descripció del llibre: Llibre dedicat a l'estudi del Neolític a Europa i la Península Ibèrica. Es divideix en dues parts: la primera part tracta sobre el desenvolupament del Neolític al continent europeu i la Península Ibèrica. La segona va sobre el Neolític en 10 regions diferents: Portugal, Galícia, Cantàbria, la Conca de l'Ebre, Catalunya, el Llevant, Andalusia, la Conca del Duero, la Meseta Sud i Extremadura. En cada secció de la segona part hi ha descripcions dels jaciments neolítics més significatius de cada zona.
Editorial/Institució: Cátedra.
Autor: Manuel Rojo Guerra, Rafael Garrido Pena i Iñigo García Martínez de Lagrán.
Any de publicació: 2012.
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Assaig.ELS IBERS DEL NORD


Descripció del llibre: Síntesi del coneixement sobre els ibers, nom de la cultura existent durant l'Edat del Ferro a Catalunya, el País Valencià i el sud-est d'Occitània fins a la conquesta romana, àmpliament renovat durant les últimes quatre dècades. L'assaig es divideix en els següents apartats: factors externs que van potenciar l'evolució cultural de l'àrea ibèrica, la llengua i l'escriptura del període, organització ètnica del territori i divisions culturals per cronologia, les activitats econòmiques, les estructures socials (habitatge, indumentària, cuina, religió i guerra) i el procés de romanització i de desaparició de l'identitat ibèrica.
Editorial/Institució: Rafael Dalmau, Editor.
Autor: Joan Sanmartí i Joan Santacana.
Il·lustrador: Ramon Álvarez, David Asensio, Josep Maria Herms, Josep Noguera, Marta Portillo, Francesc Riart, Alejandro Ros Mateos i els autors.
Any de publicació: 2005.
Idioma: Català.
Tipus de publicació: Assaig.THE ARCHAEOLOGY OF CYPRUS
Descripció del llibre: Xipre ha estat una illa crucial per al desenvolupament de la cultura mediterrània, i entendre el primer desenvolupament de les poblacions d'aquest indret és encara més important per sintetitzar-ho. Així doncs, aquest llibre acadèmic ens presenta varis jaciments xipriotes situats cronològicament entre l'Epipaleolític (quan apareixen els primers humans a l'illa) fins a l'Edat del Bronze. Els resultats es posen en el seu context mediterrani, sobretot amb Grècia i el Llevant, i s'investiga la identitat de les comunitats illenques i la formació de societats complexes en aquest peculiar territori.
Editorial/Institució: Cambridge University Press.
Autor: Bernard Knapp.
Any de publicació: 2013
Idioma: Anglès.

Tipus de publicació: Assaig.


ANTIGUO EGIPTO


Descripció del llibre: Aquí s'hi pot trobar informació sobre la història de la civilització egípcia, des de la Prehistòria fins a la conquesta dels àrabs. Al final de cada apartat, hi ha unes pàgines dedicades a aspectes de la vida egípcia. I, també hi ha informes d'excavacions, esdeveniments que passaven en altres llocs del món i la cronologia faraònica.
Editorial/Institució: Tikal.
Autor: Maria Cristina Guidotti i Valeria Cortese.
Idioma: Castellà.  
Tipus de publicació: Divulgació per a totes les edats.


LAROUSSE EXPLORA: EGIPTE
Descripció del llibre: Aquí s'explica de manera breu els aspectes més importants de l'antic Egipte, com la situació geogràfica, els tipus d'enterraments, la figura del faraó, la momificació, les divinitats principals, els principals faraons , l'escriptura i l'art egipci.
Editorial/Institució: Larousse.
Autor: Dimitri Casali.
Il·lustrador: Marcelino Truong.
Any de publicació: 2000
Idioma: català.
Tipus de publicació: Divulgació infantil-juvenil.OBJETIVO PIRÁMIDE


Descripció del llibre: Aquí hi ha informació sobre les piràmides egípcies i com es va construir la piràmide de Keops (Khufu en idioma antic egipci). També explica sobre les antigues descripcions de piràmides, el territori de l'antic Egipte, les eines que feien servir, la mort i la momificació, l'esfinx de Gizeh i tresors de tombes antigues.
Editorial/Institució: RBA Molino.
Autor: Peter Chrisp.
Il·lustrador: Steve Weston i Sam Weston.
Any de publicació: 2006
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació infantil-juvenil.


ESCRITURAS, LENGUA Y CULTURA EN EL ANTIGUO EGIPTO


Descripció del llibre: Una dissecció exhaustiva sobre dos dels aspectes més importants en l'evolució sociocultural de l'Antic Egipte i que han permès l'acostament de la civilització del Nil al món modern, la llengua i els diferents sistemes d'escriptura. Així doncs, es descriuen les característiques gramaticals i fonètiques de les diverses etapes de la llengua egípcia i els signes que diferencien cadascuna de les escriptures, dos processos que van des del III mil·lenni a.C. fins a la conquesta àrab. També s'intenten respondre algunes de les hipòtesis sobre l'origen de l'escriptura egípcia.
Editorial/Institució: Edicions UAB.
Autor: Josep Cervelló Autuori.
Any de publicació: 2015
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Assaig.


GRANDES CIVILIZACIONES: LA CHINA MILENARIA


Descripció del llibre: Aquest llibre parla sobre la història de la civilització xinesa des de la Prehistòria fins a l'enderrocament de l'últim emperador el 1911. Explica les activitats econòmiques, l'organització política, l'estructura social i les religions de l'antiga Xina. A més dels coneixements i grans invencions xineses.
Editorial/Institució: Lul.
Autor: Rebeca Eugenia Gómez.
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació per a totes les edats.


GRANDES CIVILIZACIIONES: LA INDIA, PARAÍSO DE LOS MIL DIOSES


Descripció del llibre: Aquest llibre parla sobre la història de l'Índia des de la Prehistòria fins a la independència d'Anglaterra. Explica les activitats econòmiques, l'organització política, l'estructura social, les religions, l'art i els coneixements de l'antiga Índia.
Editorial/Institució: Lul.
Autor: Rebeca Eugenia Gómez.
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació per a totes les edats.


TESOROS DE LA CERÁMICA PRECOLOMBINA.


Descripció del llibre: Aquesta obra és del Museu Barbier-Mueller d'Art Precolombí de Barcelona (existent fins al 2012 en el lloc del Museu de les Cultures del Món). Al llibre si exposen peces de ceràmica de diferents cultures de l'Amèrica precolombina, des del sud dels E.E.U.U. fins a l'Argentina, algunes del mateix museu. També s'explica sobre els orígens de la ceràmica al Nou Món, el procés de fabricació, el significat, les relacions socials a través d'ella. i el seu ús religiós.
Editorial/Institució: Museu Barbier-Mueller d'Art Precolombí de Barcelona.
Autor: Diversos especialistes.
Il·lustrador/Fotògraf: (en aquest cas fotògraf) Studio Ferrazzini-Bouchet.
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Àlbum fotogràfic/Divulgació per a totes les edats.


LOS MAYAS UNA CIVILIZACIÓN MILENARIA


Descripció del llibre: Aquest llibre explica detalladament la vida dels antics maies. Els orígens, les primeres ciutats, l'escriptura, l'astronomia i les matemàtiques, els reis maies, l'arquitectura i l'art, els déus, el canvi de l'època clàssica a la post-clàssica,la invasió espanyola, la història de les investigacions i els descendents actuals dels maies. A més hi ha explicacions sobre les antigues ciutats, col·leccions i museus, les dinasties reals, un quadre cronològic i consells per a l'escriptura i pronunciació de la llengua maia.
Editorial/Institució: H. F. Ullmann.
Autor: Nikolai Grube, Eva Eggebrecht i Matthias Seidel.
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Assaig/Divulgació per a totes les edats.


LOS TESOROS DE LAS ANTIGUAS CIVILIZACIONES LOS MAYAS


Descripció del llibre: Aquest llibre parla sobre la civilització olmeca, la formació de la cultura maia, el període Clàssic, el de més esplendor dels maies, els regnes del Post-clàssic i la conquesta. A més d'una introducció, els períodes històrics i un mapa de les antigues cuitats.
Editorial/Institució: RBA/National Geographic.
Autor: Davide Domenici.
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació per a totes les edats.


ENCICLOPEDIA DEL ARTE LOS INCAS

  
Descripció del llibre: Aquí hi ha informació sobre l'origen, el territori, les activitats econòmiques, la vida quotidiana, la religió, la guerra, la medicina i l'arquitectura dels inques. També hi ha informació sobre les cultures que van viure als Andes abans d'ells (Chavín, Tiwanaku, Mochica, Nasca...) i la conquesta espanyola.
Editorial/Institució: Tikal.
Autor: Maria Jesús Díaz.
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació per a totes les edats.


UN VIAJE A AZTECAS Y MAYAS
  


Descripció del llibre: En aquest llibre hi ha informació sobre el govern, la vida familiar, les activitats de la llar, els edificis, les activitats econòmiques, els aliments, la medicina, la roba, l'artesania, el comerç, els transports, la guerra, l'escriptura, el calendari, la religió, els rituals, els instruments musicals i les diversions dels asteques i els maies. També hi ha manualitats que poden fer els nens.
Editorial/Institució: Correo Del Maestro, Ediciones La Vasija.
Autor: Fiona Macdonald.
Any de publicació: 2000
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació infantil-juvenil.


UN VIAJE A EL IMPERIO INCADescripció del llibre: En aquest llibre hi ha informació sobre el govern, els transports, els edificis, la vida domèstica, les activitats econòmiques, els aliments, la roba, l'artesania, la religió, els rituals, els instruments musicals, la medicina, la mort i la guerra dels inques i les altres cultures dels Andes. També hi ha manualitats que poden fer els nens.
Editorial/Institució: Correo Del Maestro, Ediciones La Vasija.
Autor: Philip Steele.
Any de publicació: 2000
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació infantil-juvenil.


CIVILITZACIONS ANTIGUES


Descripció: En aquest llibre s'hi explica d'una manera adaptada als nens 12 antigues civilitzacions: les civilitzacions de Mesopotàmia, l'antic Egipte, l'antiga Grècia, l'Imperi Romà, la Xina, el Japó, l'Índia, els maies, els asteques, els inques, els víkings i el regne de Benín. A l'obra s'hi mostren la religió, la vida quotidiana, la història i els coneixements de cada cultura.
Editorial/Institució: Fleurus Panini.
Autor: Françoise Perrudin, Émilie Beaumont i Sylvie Allemand-Baussier
Il·lustrador: Marie-Christine Lemayeur i Bernard Alunni.
Any de publicació: 1999
Idioma: Català.
Tipus de publicació: Divulgació infantil-juvenil.


MITOLOGIES


Descripció: Aquí hi ha una introducció als mites i s'hi presenten els déus i les històries sobre l'origen del món de 13 cultures diferents: sumeris, egipcis, antics grecs, romans, celtes, víkings, antiga Índia, japonesos, maies, asteques, indis nord-americans, cultures africanes i els aborígens australians.
Editorial/Institució: Fleurus Panini.
Autor: Émilie Beaumont i Sylvie Baussier.
Il·lustrador: Marie-Christine Lemayeur, Bernard Alunni i Philippe Candé.
Any de publicació: 2000
Idioma: Català.
Tipus de publicació: Divulgació infantil-juvenil.


LES MERAVELLES DEL MÓN


Descripció: En aquest llibre, primer es parla de les Set Meravelles del Món, (l'estàtua de Zeus d'Olímpia, el temple d'Àrtemis a Efes, el mausoleu d'Halicarnàs, el colós de Rodes, els jardins penjants de Babilònia, el far d'Alexandria i la gran piràmide de Keops). Més endavant es poden veure més monuments de tota la història de la humanitat.
Editorial/Institució: Fleurus Panini
Autor: Émilie Beaumont, Philippe Simon i Marie-Laure Bouet.
Il·lustrador: M. Cappon, M. Favilli, G. Sbragi, C. Scutti i François Vincent.
Any de publicació: 2006
Idioma: Català
Tipus de publicació: Divulgació infantil-juvenil.


LES GRANS EXPLORACIONS


Descripció: Aquí es mostren les exploracions més importants de la història, començant per les antigues migracions de la Prehistòria. Les expedicions es classifiquen en: exploracions de l'Antiguitat i l'Edat Mitjana, l'Era dels Descobriments, les rutes del Pacífic, expedicions a l'interior dels continents, la conquesta dels pols i pujades als cims de les muntayes més altes.
Editorial/Institució: Fleurus Panini
Autor: Émilie Beaumont i Sylvie Deraime.
Il·lustrador: M. Cappon, M. Favilli, G. Sbragi, C. Scutti i Giampietro Costa.
Any de publicació: 2004
Idioma: Català.
Tipus de publicació: Divulgació infantil-juvenil.


LA HISTORIA DE LA ESCRITURA


Descripció del llibre: Aquest llibre explica per què es va inventar l'escriptura, tres dels tipus d'escriptura més antics: els signes cuneiformes de Mesopotàmia, els jeroglífics egipcis i la cal·ligrafia xinesa, l'origen de l'alfabet, l'escriptura de l'època romana, els manuscrits medievals, la invenció de la impremta, la cal·ligrafia a Europa i l'escriptura actual.
Editorial/Institució: Oniro.
Autor: Carol Donoughue.
Any de publicació: 2007
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació infantil-juvenil.


LAS PIRÁMIDES DEL MUNDO Y LAS PIRÁMIDES PERDIDAS DE BOSNIA


Descripció del llibre: Un llibre on l'autor ens mostra l'abast mundial de l'estructura piramidal a partir de construccions de tots els continents habitats: Àfrica (Maurici, Illes Canàries, Egipte i Núbia), Àsia (Xina, Mesopotàmia, Índia, Indonèsia, Cambodja i Corea del Sud), Europa (Sicília, Grècia, Roma, Sardenya i Bòsnia-Hercegovina) i Amèrica (Perú, Bolívia, Mèxic, El Salvador, Guatemala, Belize i Illinois). També hi ha un apartat dedicat a les investigacions fetes a les piràmides de la vall bosniana de Visoko.
Editorial/Institució: Ediciones Obelisco.
Autor: Sam Osmanagich.
Any de publicació: 2013
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació per a totes les edats.


ARQUEOLOGÍA


Descripció del llibre: Aquesta obra conté informació sobre 150 jaciments d'arreu del món que abasten des de l'aparició dels humans fins a l'edat mitjana. També inclou les últimes troballes arqueològiques de tot el món i una detallada introducció sobre la història de l'arqueologia i les seves principals tècniques.
Editorial/Institució: Blume.
Autor: Varis autors. La direcció és de Chryl Campbell.      
Any de publicació: 2009
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació per a totes les edats.


MITOLOGIA


Descripció del llibre: Aquest extens llibre recull els mites de vàries cultures d'arreu del món agrupats en 6 apartats, cadascun amb les seves subdivisions: Grècia i Roma, altres mitologies europees (celta, germànica, finlandesa, eslava, romànica i artúrica), Àfrica (egípcia i altres mitologies africanes), Àsia (mesopotàmica, hindú, xinesa, japonesa i tibetana), Oceania (australiana i polinèsia) i Amèrica (nord-americana, mesoamericana i sud-americana).
Autor: Gordon Cheers.
Any de publicació: 2003
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Divulgació per a totes les edats.


ATAPUERCA, MUSEO DE LA EVOLUCIÓN HUMANA


Descripció del llibre: Aquesta obra conté fotos del Museu de l'Evolució Humana de Burgos, els jaciments de la serra d'Atapuerca i del seu entorn més immediat: els paisatges i pobles de la província de Burgos. Les fotos estan dividides en 7 apartats: La Fundació Jesús Serra i el Projecte Atapuerca, La serra d'Atapuerca, Atapuerca, museu, espai: escriure amb la llum, La muntanya màgica, La memòria, una llarga història, El paisatge, els paisatges i Un riu, un museu.
Editorial/Institució: Papel Especial Ediciones.
Autor: Joan Simó.
Il·lustrador/Fotògraf: Jordi Sarrà.
Any de publicació: 2011.
Idioma: Castellà, anglès i xinès.
Tipus de publicació: Àlbum fotogràfic.


L'ARQUEÒLEG I EL FUTUR


Descripció del llibre: En el seu llibre més personal i humà, l'arqueòleg més universal de Catalunya, Eudald Carbonell, explica al seu fill Olopte per què s'ha dedicat a l'arqueologia, quines coses li importen, els seus valors, les seves prioritats i la seva filosofia. Un regal per a les noves generacions.
Editorial/Institució: Ara llibres.
Autor: Eudald Carbonell.
Any de publicació: 2013.
Idioma: Català.
Tipus de publicació: Opinió.


LA MATEMÀTICA DE LA HISTÒRIA
Descripció del llibre: Un recull de l'obra de n'Alexandre Deulofeu, un farmacèutic empordanès que es va dedicar a crear una fórmula innovadora mitjançant les matemàtiques per a relacionar els esdeveniments històrics del passat i intentar predir el que ens pot preparar el futur. D'aquesta manera, va poder organitzar el desenvolupament de les cultures humanes en fases cícliques d'unificació i de desintegració territorial. En Deulofeu va fer un especial èmfasi en el provenir de Catalunya en aplicar aquest mètode en l'estat espanyol, assenyalant al 2029 com l'any de la independència del país.
Editorial/Institució: Lapislàtzuli.
Autor: Juli Gutiérrez.
Any de publicació: 2014
Idioma: Català.
Tipus de publicació: Assaig/divulgació per a totes les edats.


MANUAL DE CAMPO DEL ARQUEÓLOGO
Descripció del llibre: Tres arqueòlogues presenten un recull tot el necessari per a dur terme qualsevol pràctica d'aquesta ciència dedicada a l'extracció i documentació d'antigues manufactures humanes. Les fases en que el llibre classifica el treball arqueològic són: la busca de finançament per a dur a terme una excavació, com cartografiar el territori a excavar, com identificar i catalogar un jaciment, les tècniques bàsiques d'excavació, la gestió de les restes documentades al jaciment, com dibuixar i fotografiar el que s'ha desenterrat i com escriure i presentar un article amb els resultats. Hi ha dos capítols dedicats a la documentació de jaciments d'època específica; que pot ser prehistòrica, clàssica o posterior d'aquesta.
Editorial/Institució: Ariel.
Autor: Inés Domingo, Heather Burke, Claire Smith.
Any de publicació: 2007
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Assaig.


QUARHIS
Descripció del llibre: Quarhis és l'acrònim de Quaderns d'arqueologia i història de la ciutat de Barcelona, publicació del MUHBA (Museu d'Història de Barcelona) en que es recullen estudis acadèmics sobre jaciments varis i de diferents èpoques de la història de la capital catalana, juntament amb notícies d'intervencions arqueològiques. Aquest exemplar és el número 11 i té una secció sencera (Enterrar-se davant del mar) dedicada als enterraments romans de les Drassanes Reials (formes de sepultura, plantes presents a la necròpoli i característiques antropològiques dels habitants de l'antiga Barcino). 
Editorial/Institució: MUHBA.
Any de publicació: 2015
Idioma: Català.
Tipus de publicació: Recull d'articles científics.


EL CORAZÓN DEL MUNDO
Descripció del llibre: Una proposta original en que s'explica la història de la Humanitat des del III mil·lenni a.C. fins a l'actualitat d'una forma diferent a l'habitual. A diferència de situar el centre d'atenció a Europa o a l'Extrem Orient, en Peter Frankopan escriu des de l'òptica de l'Orient Mitjà i l'Àsia Central. Aquests eren els territoris travessats per les rutes de la seda que començaven a la Xina i acabaven a Turquia. Unes rutes on no només s'intercanviaven bens comercials, si no també idees, religions i exèrcits, procedents dels dos extrems d'Euràsia. Una unió que ha creat un autèntic gresol de cultures.
Editorial/Institució: Crítica.
Autor: Peter Frankopan.
Any de publicació: 2015
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Assaig.


SÀPIENS


Descripció del llibre: Un dels assajos més celebrats i venuts dels últims anys és una síntesi crítica de tot el que ha portat a l'Homo sapiens de ser un animal més a passar de controlar qualsevol aspecte de la vida al planeta Terra com un déu. Aquesta obra proposa mirar a la nostra vida actual per entendre millor el que ha passat en la història. Entre els aspectes assenyalats com a crucials per al sobrevenir de la nostra espècie estan la creació de l'autoritat, de les desigualtats socials, de la religió i els seus mètodes, dels diners i el culte creat entorn ells i de la ciència i del profit que n'hem tret. 
Editorial/Institució: Edicions 62.
Autor: Yuval Noah Harari.
Any de publicació: 2011
Idioma: Català.
Tipus de publicació: Assaig.


HOMO DEUS


Descripció del llibre: Seguint el fil del seu anterior assaig Sàpiens, en Yuval Harari fa una reflexió sobre el futur de la Humanitat, aplicant el que ha comentat al seu primer best-seller però mirant cap endavant. A més, hi afegeix com de perillosament poden avançar els nous avenços tecnològics, fent un especial èmfasi en la possible creació d'intel·ligència artificial i què pot suposar això per a la societat humana i l'equilibri biològic de la Terra. D'aquesta manera, s'exposen els perills de ser un animal convertit en déu
Editorial/Institució: Edicions 62.
Autor: Yuval Noah Harari.
Any de publicació: 2015
Idioma: Català.
Tipus de publicació: Assaig.


DINO HISTORIAS: TRICERATOPS, DINOSAURIO DE TRES CUERNOS


Descripció del llibre: Aquí s'explica la història d'una jove femella de Triceratops que va intentar ser menjada per un llangardaix abans de que nasqués. Un any més tard, va caure per un barranc i va ser atacada per un cocodril gegant. Quan tenia 5 anys, el líder de la seva tribu va morir durant una allau. I quan en tenia 8, un grup de Daspletosaurus els ataquen i ella fa caure un d'ells. El Daspletosaurus mor, però la Triceratops sobreviu. També hi ha informació sobre l'espècie i altres dinosaures que surten al còmic apta per a infants. La col·lecció Dino historias té volums dedicats a altres espècies de dinosaures i un Pterosaure (Pteranodon).
Editorial/Institució: Oceano Travesía.
Autor: Rob Shone.
Il·lustrador: Terry Riley i Geoff Ball.
Any de publicació: 2008.
Idioma: Castellà
Tipus de publicació: Còmic.


EXPLORADOR EN LA SIERRA DE ATAPUERCA


Descripció del llibre: Explorador és un Homo antecessor que vivia amb la seva tribu fins que un grup rival dirigit pel cabdill d'un sol ull els captura i llença a l'Explorador per un barranc. Dies més tard, arriba a una vall i es torna a trobar amb el d'un sol ull que el captura. També sobreviu a un incendi amagant-se a sota d'un rinoceront. Un dia, el d'un sol ull s'emporta a una dona anomenada Formiga i l'Explorador desafia als elements per trobar-la. Arriba a la vall i es troba un Tigre de Dents de Sabre atacant al d'un sol ull i la Formiga al terra. Els dos l'ataquen fins a la mort i tornen a la cova per explicar la seva aventura.
Editorial/Institució: publicat per la Fundación Atapuerca i el Diario de los yacimientos de la Sierra de Atapuerca.
Autor i Il·lustrador: Jesús Quintanapalla.
Any de publicació: 2004
Idioma: Castellà.
Tipus de publicació: Còmic.


LES AVENTURES D'EN HUK I EN GLUK, CAVERNÍCOLES DEL KUNGFUTUR


Descripció del llibre: El Huk i el Gluk són dos cavernícoles esbojarrats. El rei de la seva tribu, el Mata Faluga els volia liquidar perquè sempre el feien enfadar. Junt amb un dinosaure, van aturar el casament del Mata Faluga amb la germana del Huk. Dies més tard, el rei es troba amb el seu descendent del futur. Més tard, arriba amb un dinosaure mecànic i esclavitza al poble del Huk i el Gluk. Aquests dos els volien torturar, però aconsegueixen escapar i amagar-se a l'escola de kungfu del mestre Wong. Aquest els hi ensenya l'art del kungfu durant varis anys. Anys més tard van a l'empresa del Mata Faluga i vencen tot el que se'ls hi posa pel davant. Però es troben amb uns dinosaures mecànics que tenien programades imatges seves i sempre els perseguien. Gràcies al seu enginy els acaben guanyant. Però s'adonen que els Mata Faluga han capturat al Wong i la seva filla. Els hi pregunten qui és l'home més important i es barallen fins que un d'ells elimina a l'altre i aquest també desapareix.
Editorial/Institució: Cruïlla.
Autor i Il·lustrador: Dav Pilkey (segons el llibre, dos nois anomenats Jordi i Oriol).
Any de publicació: 2012
Idioma: Català
Tipus de publicació: Còmic.


         GERONIMO STILTON LA GRAN ERA GLACIAL
Descripció del llibre: El professor Volt avisa al Geronimo, la Patty Spring, el Benjamí, la Pandora i el Martin Gla que els Gats Pirates viatgen en el temps fins una època tan antiga com 40.000 anys i els ordena que hi vagin immediatament. Un dels Gats Pirates dispara un flaix i uns ratolins prehistòrics ho confonen amb un llamp, els consideren déus i els parlen de la llegenda del Gegant de Glaç, un mamut monstruós. Quan en Geronimo i els seus arriben al poblat es troben amb els Gats Pirates, que els capturen per caçar el Gegant de Glaç. Uns tigres de dents de sabre els espanten i queden dalt un arbre, el que aprofiten els Stilton per escapar. Ells descobreixen que el Gegant de Glaç només era una cria de mamut però que semblava un monstre perquè l'efecte òptic del gel modificava l'aspecte.
Editorial/Institució: Estrella Polar.
Autor: Geronimo Stilton. Història basada en una idea original d'Elisabetta Dami.
Il·lustrador: Dibuix de Wasabi! Studio i color de Davide Turotti.
Any de publicació: 2010.
Idioma: Català.
Tipus de publicació: Còmic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada