salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

Glossari

Acetàbul: L'acetàbul és la zona de la pelvis a la qual s'uneix el cap del fèmur.

Acheulià: L'Acheulià és una cultura arqueològica de finals del Paleolític Inferior. Es va desenvolupar primer a l'Àfrica i després va arribar a Euràsia amb les migracions de l'Homo erectus. La majoria de les seves variants es caracteritzen per les eines lítiques bifacials. El seu nom ve de la localitat francesa de St. Acheul.

Aff.: Abreviació del llatí affinis ("semblant a"). S'utilitza en Biologia per a indicar que un exemplar és semblant a l'holotip d'un tàxon determinat, però que presenta les diferències suficients perquè no es pugui col·locar totalment en l'espècie de l'holotip. A la vegada, expressa que les diferències no són prou clares perquè es pugui aclarir si és d'una espècie diferent.

Al·losàurid: Els al·losàurids (Allosauridae) són una família de dinosaures teròpodes carnosaures que van viure entre el Juràssic Superior i el Cretaci Inferior. Inclou a l'al·losaure (Allosaurus), del qual el grup rep el nom.

Al·losauroïdeu: Els al·losauroïdeus (Allosauroidea) són un grup de dinosaures teròpodes carnosaures que conté als sinraptòrids, els carcarodontosàurids, els al·losàurids i els neovenatòrids. El seu nom ve de l'al·losaure (Allosaurus), com el del clade més exclusiu Allosauridae.

Amerindis: Els amerindis són els habitants originaris d'Amèrica. Se'ls coneix informalment com a "indis", ja que, quan Cristòfor Colom va arribar al continent, creia que era "les Índies" (Àsia).

Apòfisi espinosa: Les apòfisis espinoses són les parts de les vèrtebres que serveixen d'ancoratge dels músculs i els lligaments. En els humans, apunten cap enrere, mentre que, en els quadrúpedes, apunten cap endavant.

Arcosaure: Els arcosaures (Archosauria) són un grup de rèptils que inclou als dinosaures (i, dintre seu, les aus), els pterosaures, els cocodrils i altres grups extingits, coneguts també amb el nom de "tecodonts".

Arqueocet: "Arqueocet" (Archaeoceti) és com s'anomena, per convencionalisme i sense cap base filogenètica, a les balenes primitives de l'Eocè i l'Oligocè. Alguns arqueocets són el Pakicetus, l'Ambulocetus, el Rodhocetus, el Zygorhiza, el Dorudon o el Basilosaurus. El seu nom vol dir "balena antiga".

Aurinyacià: L'Aurinyacià és una cultura arqueològica europea relacionada amb l'inici del Paleolític Superior (40-28 Ka) i els primers Homo sapiens del continent. Es caracteritza per l'inici de la utilització d'eines d'os.

Ausetans: Els ausetans eren una tribu ibèrica que va viure a la Plana de Vic.

Autoapomorfia: Una autoapomorfia és un caràcter biològic que apareix per primer cop en un grup i el defineix, servint així per a diferenciar-lo de la resta.

Bactriana: Bactriana és el nom d'una regió de l'Antiguitat Clàssica que se situava a la vora dels rius Oxus i Bactrus (avui en dia coneguts, respectivament, com a Amudarià i Balkh) i que limitava amb les muntanyes Hindu Kush. Avui compren el nord de l'Afganistan, l'Uzbekistan, el Turkmenistan i el Tadjikistan.

Brontotèrid: Els brontotèrids (Brontotheriidae) són una família de perissodàctils extingits que reben el nom del gènere (actualment invàlid) Brontotherium. Tenien un aspecte força semblant al dels rinoceronts i van viure durant tot l'Eocè, dels 56 als 34 Ma.

Calcolític: El Calcolític o Eneolític és un període de la Prehistòria que va després del Neolític i abans de l'Edat del Bronze. Es caracteritza pel començament de la metal·lúrgia amb el coure, d'aquí el seu nom, que ve de les paraules gregues per a "coure" (khalkos) i "pedra" (lithos). També s'anomena "Edat del Coure" per aquest motiu. A Europa, es va desenvolupar grosso modo al IV i el III mil·lenni aC.

Carcarodontosàurid: Els carcarodontosàurids (Carcharodontosauridae) són una família de dinosaures teròpodes carnosaures que inclou a alguns dels dinosaures carnívors més grans, juntament amb els tiranosàurids i el Spinosaurus. El seu nom vol dir "rèptils amb dents de tauró" en grec, a partir del nom del seu gènere tipus: Carcharodontosaurus. Van existir entre el Juràssic Superior i inicis del Cretaci Superior.

Carnià: El Carnià és una etapa geològica del Triàsic Superior. Va des dels 228 fins als 216,5 Ma.

Ceràmica àtica: La ceràmica àtica és la característica de la regió grega de l'Àtica durant l'Antiguitat Clàssica. Va tenir la seva màxima esplendor els segles VI i V aC.

Ceratopsians: Els ceratopsians o ceratops (Ceratopsia) són un infraordre de dinosaures ornitisquis, existent entre el Juràssic Superior i el Cretaci Superior. Les seves espècies més derivades són quadrúpedes i tenen projeccions parietals i banyes al crani, mentre que els membres més basals són bípedes i no presenten aquestes modificacions cranials.

Cessetans: Els cessetans o cossetans eren una tribu ibèrica que habitava les actuals comarques catalanes de l'Alt i el Baix Penedès, el Garraf, el Camp de Tarragona i probablement una part de l'Anoia.

Cf.: Abreviació del llatí confer ("comparar"), utilitzada en Biologia quan es vol indicar que la identificació taxonòmica d'un determinat exemplar és difícil d'extreure, però que es pot establir una possible relació amb un tàxon conegut.
  
Clade: En Filogènia, un clade és una ramificació o conjunt de ramificacions dins d'un tronc comú d'organismes. Se sol utilitzar el terme "clade" per a parlar dels tàxons supragenèrics a escala general, sobretot si no corresponen a i/o no han rebut una denominació taxonòmica clàssica, com pot ser família, ordre o classe.

Creixent Fèrtil: Zona del Pròxim Orient que va des d'Egipte fins a Mesopotàmia. Aquest va ser el primer lloc del món on es van desenvolupar el sedentarisme, l'agricultura i la ramaderia, al voltant dels 12 Ka d'antiguitat.

Cultura d'El Argar: La Cultura Argàrica o d'El Argar és una de les fases culturals més característiques del sud-est de la península Ibèrica durant l'Edat del Bronze. El seu nom ve del jaciment d'El Argar, a prop d'Almeria.

Cultura Punicoebusitana: S'anomena "Cultura Punicoebusitana" la fase cultural d'origen fenici de l'illa d'Eivissa, quan, entre els segles VII i III aC, era una colònia d'aquesta civilització procedent del Mediterrani Oriental.

Cultura Talaiòtica: La Cultura Talaiòtica és una cultura nativa de les Balears que es va desenvolupar durant l'Edat del Bronze i l'Edat del Ferro, entre els anys 1350 i 650 aC. L'element constructiu característic d'aquest període i també el que li dona nom és el talaiot, un tipus de torre fortificada. Es trobava a Mallorca i a Menorca, mentre que a Eivissa mai va estar present.

Dimorfodòntid: Els dimorfodòntids (Dimorphodontidae) són una família de pterosaures primitius que van viure des de finals del Triàsic fins a principis del Juràssic. El seu nom ve del gènere Dimorphodon.

Driosàurid: Els driosàurids (Dryosauridae) són una família de dinosaures ornitòpodes iguanodonts bípedes, existents entre el Juràssic Mitjà i el Cretaci Inferior.

Edat del Bronze: "Edat del Bronze" és com s'anomena el període de la Prehistòria en què es comença a produir bronze i aquest constitueix el metall principal. L'Edat del Bronze dura a Europa des del 1850 al 850 aC, aproximadament mil anys. 

Edat del Ferro: L'Edat del Ferro és l'últim període de la Prehistòria i es caracteritza per l'inici de la fabricació d'eines i armes de ferro, substituint al bronze. Es desenvolupa a Europa des del segle VIII al I aC, quan moltes regions del subcontinent van començar a ser absorbides pel poder romà.  

Epipaleolític: Els pobles epipaleolítics van viure entre el final del Paleolític Superior i l'inici del Neolític (entre els 12 i els 7 Ka, grosso modo, a Europa). Eren contemporanis als pobles mesolítics, però, a diferència d'aquests últims, encara conservaven un estil de vida semblant al del Paleolític Superior.

Eosímid: Els eosímids (Eosimiidae) són una família de primats haplorrins extingits, els quals reben el nom de l'Eosimias. Van existir a l'Àfrica i Àsia durant l'Eocè i inicis de l'Oligocè, entre els 45 i els 30 Ma.

Et al.: Abreviació d'et alii, una locució llatina que indica l'autoria d'una obra feta per un gran nombre de persones. D'aquesta manera, no cal citar-los tots a l'hora de fer una referència bibliogràfica. Es tradueix normalment com "i col·laboradors" o "i coautors", després del cognom del primer autor.

Etrusc: Els etruscs eren un poble de l'Edat del Ferro que va viure a l'actual regió italiana de la Toscana des del segle VIII al III aC. Com molts altres pobles de l'antiga Itàlia, els etruscs van ser sotmesos pels romans, tot i que anteriorment els etruscs van tenir un seguit de reis a la Monarquia romana.

Fabrosàurids: "Fabrosàurid" és una antiga denominació per als dinosaures ornitisquis més primitius, que es classificaven en una família actualment invàlida, Fabrosauridae. Els animals que eren anomenats així van viure al Triàsic Superior i el Juràssic Inferior.

Filogènia: La Filogènia és la història de com va evolucionar un grup d'organismes, a la vegada que la ciència que ho estudia.

Gres: El gres és una roca sedimentària formada a partir de sorra i que sol indicar l'existència d'un ambient desèrtic al període de formació. Determinats tipus de gres són rics en fòssils.

Haplorrí: Els haplorrins (Haplorrhini) són la subdivisió de primats en la qual es classifiquen els micos, els simis i els humans. Es diferencien dels lèmurs o estrepsirrins (Strepsirrhini) per no tenir el nas humit i ni vibrisses ("bigotis") al musell.

Herència genètica: L'herència genètica és el fenomen de transmissió d'una sèrie de característiques biològiques de pares a fills.

Iber: La Cultura Ibèrica és una cultura arqueològica que es va desenvolupar a l'est de la península Ibèrica entre els segles IV i II aC,  just abans de la invasió romana. Coneixem bé als ibers gràcies a les fonts gregues i romanes. I estaven subdividits en un seguit de tribus.

Icnofòssils: Els icnofòssils són els senyals o rastres que deixaven els antics organismes en forma de fòssil. Entre ells hi ha les petjades o icnites, els ous i els excrements o copròlits. Els icnofòssils són molt útils per a estudiar el comportament dels organismes extingits.

Iguanodont: Els iguanodonts (Iguanodontia) són un grup de dinosaures ornitòpodes que inclou als iguanodòntids, els driosàurids i els hadrosàurids.

Iguanodòntid: Els iguanodòntids (Iguanodontidae) són una família de grans ornitòpodes (alguns feien 10 m de longitud) que podien caminar tant a quatre potes com a dues. El seu nom fa referència al seu gènere tipus, l'Iguanodon, com el del clade més inclusiu Iguanodontia. Van viure al Cretaci Inferior.

Ilercavons: Els ilercavons o ilergàvons eren una tribu ibèrica que controlava el tram final del riu Ebre.

Ilergets: Els ilergets eren una tribu ibèrica que controlava les actuals comarques del Ponent català i les terres orientals de l'Aragó.

Incertae sedis: Expressió llatina que serveix en Biologia i les seves ciències derivades, com la Paleontologia, per a mostrar que un tàxon no té una situació clara dins d'una classificació (per exemple, que no tingui una nomenclatura binomial). Es tradueix com "indeterminat".

Indigets: Els indigets eren una tribu ibèrica que habitava les comarques catalanes de l'Empordà i la Selva.

Isqui: L'isqui és un os de la pelvis que forma la seva part inferior i posterior.

Ka: És l'abreviatura de "quiloanys" o "milers d'anys", la mesura cronològica utilitzada en Paleontologia per a datacions inferiors al milió d'anys i en l'Arqueologia Prehistòrica.

Lacetans: Els lacetans eren una tribu ibèrica que vivia a les comarques catalanes del Bages, l'Anoia, el Solsonès i la Segarra.

Laietans: Els laietans eren una tribu ibèrica que vivia a les comarques catalanes del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Vallès Occidental i Oriental i el Maresme.

Lineal A: L'escriptura Lineal A és un tipus d'escriptura que utilitzaven els minoics de Creta entre els segles XVII i XV aC.

Llengües algonquines: Les llengües algonquines són un grup lingüístic parlat per diverses tribus indígenes de la costa est d'Amèrica del Nord i d'algunes parts de la regió central del continent, fins a arribar a les muntanyes Rocalloses. És un dels grups lingüístics amerindis més importants pel que fa al territori de parla.

Llengües ameríndies: És el nom que es dona en conjunt a les llengües parlades pels nadius americans. Algunes llengües ameríndies destacades són el nàhuatl (asteques), el zuni (zunis), el mapudungun (maputxes), el guaraní (tribu guaraní), el quítxua (inques) i les llengües maies.

Llengües austronèsiques: Les llengües austronèsiques són una família lingüística present a Taiwan, el Sud-est Asiàtic, la Melanèsia, la Micronèsia, la Polinèsia i Madagascar. Aquestes llengües es parlen en llocs tan allunyats entre ells perquè grups d'exploradors prehistòrics que tenien versions més primitives dels idiomes en qüestió van colonitzar aquestes illes, algunes de les quals estaven deshabitades.

Llengües indoeuropees: La família lingüística indoeuropea és aquella a la qual pertany el català. Es divideix en les llengües itàliques (castellà, italià, llatí...), germàniques (anglès, alemany, neerlandès...), celtes (irlandès, escocès, bretó...), eslaves (rus, txec, polonès...) i indoiràniques (persa, hindi, sànscrit...), entre altres. Abans del segle XV, es parlaven a Europa i la zona occidental d'Àsia, però, a partir de llavors i per qüestió de la colonització europea, es parlen a tot el món.

Llengües tupí-guaraní: Les llengües tupí-guaraní són un grup de llengües ameríndies que es parlen a l'Argentina, Bolívia, el Brasil, Colòmbia, la Guaiana Francesa, el Paraguai i el Perú.

Ma: És l'abreviatura de "milions d'anys", la principal mesura cronològica utilitzada en Paleontologia.

Macairodontí: Els macairodontins (Machairodontinae) són un grup de fèlids, amb rang de subfamília, actualment extingits, caracteritzats per les seves grans dents canines que sobresortien de la boca. També se'ls coneix com "felins o tigres de dents de sabre", encara que els macairodontins no són parents directes dels tigres.

Magdalenià: El Magdalenià és una cultura arqueològica que es va desenvolupar a bona part d'Europa a la part final del Paleolític Superior (17-12 Ka).

Malgaix: El malgaix és la llengua nativa de Madagascar i també l'idioma oficial de l'illa, juntament amb el francès. Forma part de les llengües austronèsiques, portades probablement per immigrants del Sud-est Asiàtic cap al segle IV, quan l'illa estava deshabitada.

Maori: Els maoris són el poble indígena de Nova Zelanda, a la qual anomenen Aotearoa, que en la seva llengua vol dir "llarg núvol blanc". Són d'origen polinesi i parlen una llengua austronèsica. Els seus trets culturals més representatius són l'art del tatuatge facial i el ball de guerra o haka.

Mapudungun: El mapudungun és la llengua que parla el poble maputxe. El seu lèxic mostra influències del quítxua i el castellà.

Maputxe: Els maputxes són un poble amerindi que habita el sud de Xile i el sud de l'Argentina. El seu nom vol dir "homes de la terra". També es coneixen com "araucans".

Mesolític: Període de la Prehistòria que es troba entre el final del Paleolític Superior i el començament del Neolític. Alguns autors parlen de "pobles mesolítics" en referència a les societats caçadores-recol·lectores complexes, caracteritzades per una major diferenciació social, l'inici de l'emmagatzematge de plantes, la pràctica de la caça selectiva i un primer procés de sedentarització.

Mesonic: Els mesonics (Mesonychia) són un ordre de mamífers carnívors extingits emparentats amb els artiodàctils i els cetacis. Van existir durant el Paleocè, l'Eocè i l'inici de l'Oligocè. El seu nom prové del seu gènere tipus, el Mesonyx, que, a la vegada, significa "urpa mitjana" en grec.

Mongoloide: Les persones mongoloides són aquelles que tenen característiques facials semblants a les del poble mongol. Entre els mongoloides es classifiquen les ètnies d'Àsia Central i Oriental i, en definicions més àmplies, els polinesis i els amerindis.

Mosterià: El Mosterià és una cultura arqueològica del Paleolític Mitjà. A Europa, s'associa amb els neandertals. El nom de la tècnica de tallar la pedra pròpia d'aquesta cultura s'anomena "Mode 3". El seu nom ve del jaciment francès de Le Moustier.

Mutació: Les mutacions són canvis en l'ADN que es transmeten de pares a fills i que han sorgit de manera natural durant la reproducció.

Nanisme insular: El nanisme insular és un procés evolutiu que tendeix que comporta que els animals que, en ambients continentals, tenen grans dimensions, les redueixen si viuen en illes, com a adaptació a la limitació de recursos.

Natufià: El Natufià és una cultura arqueològica del Mesolític del Pròxim Orient, més concretament dels actuals Israel, Palestina, Jordània i Síria. Es va desenvolupar entre els 14 i els 11,5 Ka.

Neolític Ceràmic: El Neolític Ceràmic és la segona etapa del Neolític del Creixent Fèrtil, situada entre els 8,5 i els 6,5 Ka. S'anomena així perquè ja es fabricava ceràmica en aquesta regió.

Neolític Preceràmic: "Neolitic Preceràmic" és la denominació de la primera cultura neolítica del Creixent Fèrtil, a causa que és anterior a la invenció de la ceràmica en aquesta regió. Es distingeixen dues fases: el Neolític Preceràmic A i el Neolític Preceràmic B o Aceràmic.

Neolític Preceràmic A: És la primera fase del Neolític Preceràmic i també de tot el Neolític del Creixen Fèrtil. Es va desenvolupar entre els 11,5 i els 10,8 Ka. Ja es practicava l'agricultura, però encara no la ramaderia.

Neolític Preceràmic B: El Neolític Preceràmic B o Neolític Aceràmic és la segona fase del Neolític Preceràmic del Creixent Fèrtil. Es va desenvolupar entre els 10,8 i els 8,5 Ka. Ja es practicava la ramaderia.

Neovenatòrid: Els neovenatòrids (Neovenatoridae) són una família de dinosaures teròpodes carnosaures al·losauroïdeus, existents durant el Cretaci Inferior i inicis del Superior. El seu nom ve del carnívor europeu Neovenator, que n'és el gènere tipus.

Nimràvid: Els nimràvids (Nimravidae) són una família de mamífers carnívors força semblants als fèlids, existents entre l'Eocè i el Miocè a Amèrica del Nord i Euràsia. Se'ls anomena "falsos felins/tigres de dents de sabre" perquè tenien dents canines que sobresortien de la boca, com els macairodontins.

Norià: El Norià és una etapa geològica del Triàsic Superior. Va des dels 216,5 als 203,6 Ma.

Olduvaià: L'Olduvaià és una cultura arqueològica de principis del Paleolític Inferior, sorgida a la zona oriental de l'Àfrica. Es caracteritza per eines de pedra força primitives. Està associada principalment a l'Homo habilis. Algunes de les poblacions més antigues d'Euràsia, com les de Dmanisi i Atapuerca, també tenien tecnologia olduvaiana. El seu nom ve del jaciment d'Olduvai, a Tanzània.

Osteoderm: Un osteoderm és una placa òssia que es troba a la pell i que no correspon a l'esquelet. Els osteoderms poden servir per a defensar-se.

Paleotèrid: Els paleotèrids (Palaeotheriidae) són una família de perissodàctils fòssils, existents durant l'Eocè i l'Oligocè a Euràsia. El seu nom ve del gènere tipus Palaeotherium, que en grec significa "bèstia antiga".

Període d'Uruk: Denominació que es dona a un període la història de Mesopotàmia que va des del Calcolític fins a inicis de l'Edat del Bronze (IV mil·lenni aC) i que es caracteritza per l'aparició de les ciutats i de l'escriptura. Uruk (Iraq) és el principal jaciment d'aquest període i també el que li dona el nom.

Pithos: Un pithos (terme grec; pithoi en plural) és una gerra gran de forma ovoidal i panxuda, típica de la Civilització Minoica.

Plateosàurids: Els plateosàurids (Plateosauridae) són una família de dinosaures prosauròpodes existent al Triàsic Superior i el Juràssic Inferior. Rep el nom del seu gènere tipus, el Plateosaurus.

Plesiomorfia: Una plesiomorfa és, dins d'un grup biològic, un caràcter primitiu o la forma primitiva d'aquesta. El fet que diferents clades poden presentar plesiomorfies no ha de servir per a definir-los a partir d'aquestes.

Polinesi: "Polinesi" és el nom que es dona al conjunt d'ètnies d'origen asiàtic, fesomia mongoloide i parla austronèsica que habiten la Polinèsia.

Probòscide: Una probòscide és un apèndix allargat que surt del cap d'un animal. És més coneguda amb el nom de "trompa". El seu nom en grec significa "anterior" (pro) i "per a menjar" (boskein). Entre els mamífers, duen una probòscide els elefants, els tapirs, el mico nassut de Borneo i l'os formiguer.

Pseudosuc: Pseudosuchia ("cocodrils falsos" en grec) és un subordre d'arcosaures existent des del Triàsic que inclou les espècies més properes als cocodrils que a les aus. Molts dels pseudosucs fòssils són anomenats "cocodrils" en els mitjans de divulgació generals, malgrat que la nomenclatura s'utilitzi incorrectament.

Pubis: El pubis és l'os que forma la part anterior de la pelvis.

Pueblo: Els pueblo són un grup de tribus ameríndies del Sud-oest dels Estats Units en què s'inclou el poble zuni. Es caracteritzen per viure en senzilles cases de fang o de pedra i per fabricar una ceràmica amb motius geomètrics.

Ramforrincoïdeu: Els ramforrincoïdeus (Rhamphorhynchoidea) són un grup de pterosaures caracteritzats per tenir cues llargues i dents.

Rincosaure: Els rincosaures (Rhynchosauria) són un grup de rèptils herbívors emparentats amb els arcosaures. Estaven caracteritzats per uns cossos rodanxons i un gran bec i van ser molt comuns durant el Triàsic.

Roca calcària: És una roca sedimentària formada per un mineral anomenat calcita, una variant del compost químic carbonat càlcic. Se sol generar en ambients costaners, com a part de la descomposició dels esquelets de carbonat càlcic de certs invertebrats marins. Les calcàries solen ser riques en fòssils.

Sànscrit: El sànscrit és una llengua indoeuropea parlada a l'Índia, la qual s'utilitzava antigament per a escriure els texts clàssics de l'hinduisme. És l'idioma oficial de l'estat indi d'Uttarakhand.

Sinapomorfia: Les sinapomorfies són els caràcters compartits per dos o més tàxons, els quals també han de tenir un origen comú.

Sinraptòrid: Els sinraptòrids (Sinraptoridae) són un grup de dinosaures teròpodes carnosaures que reben el nom del gènere Sinraptor. Van viure a Euràsia entre el Juràssic Mitjà i el Cretaci Inferior. Alguns paleontòlegs prefereixen anomenar-los metriacantosàurids (Metriacanthosauridae), en referència al gènere Metriacanthosaurus.

Solutrià: El Solutrià és una cultura arqueològica que es va desenvolupar al Sud-oest d'Europeu entre els 22 i els 17 Ka, durant el Paleolític Superior.

Tàxon tipus: Un tàxon tipus és el conjunt d'organismes o tàxon d'un determinat rang (espècie, gènere, família...) que serveix per a definir un tàxon de rang superior. Les definicions taxonòmiques d'aquest glossari corresponen a tàxons supragenèrics (família o ordre, bàsicament) que tenen com a tàxon tipus un tàxon amb rang de gènere.

Tecodont: "Tecodont" ("Thecodontia") és un terme tradicional, i sense cap validesa taxonòmica avui en dia, per a referir-se als arcosaures primitius del Triàsic. El seu nom vol dir "dents en alvèols" en grec, en referència a la disposició de la seva dentició a les mandíbules.

Tribu: Una tribu és un tipus d'organització social humana formada per diverses famílies amb un origen, una llengua i una cultura comuns i que obeeixen a un mateix cap. En Biologia, el terme "tribu" es fa servir per al rang taxonòmic situat entre la subfamília i el gènere.

Unguis: L'unguis és un os de la cara, situat a la vora inferior de l'òrbita ocular. També se li pot dir "os lacrimal".

Xebró: Els xebrons són uns ossos situats a la cua de molts rèptils i alguns mamífers i que serveixen per a protegir els nervis i els vasos sanguinis.

Zoomorf: Es diu que una cosa és zoomorfa quan té forma d'animal, sobretot en peces artístiques i material arqueològic.

Zuni: Els zuni o ashiwi són una tribu ameríndia de cultura pueblo. Són originaris de l'estat nord-americà de Nou Mèxic, on tenen una reserva.

2 comentaris:

  1. Hola Joel,

    He estat fullejant el teu blog i és una petita (o no tant petita) enciclopèdia on reculls tots la informació que tens dels dinosaures.
    Estic esmaperdut de la magnitud del teu blog i de la feina que hi ha al darrera.
    T'aniré llegint poc a poc i procuraré estar al dia de les novetats que vagis publicant

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies pel teu comentari.
      Estaré molt content si em vas seguint. Espero que t'agradi tot el que he fet i el que encara tinc per fer.
      Salutacions, SERTX!!

      Elimina