salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dilluns, 8 de juliol del 2013

Els Sauropodomorfs: Introducció als Prosauròpodes

Pocs animals inspiren tant respecte com els animals terrestres més grans de la història de la Terra, els dinosaures Sauròpodes. Aquests juntament amb els Prosàuropodes, constitueixen el grup dels Sauropodomorfs (Sauropodomorpha).
Entre les novetats evolutives que els distingeixen dels altres dinosaures hi trobem un cap molt petit  en comparació amb el cos, dents en forma d'espàtula, al menys 10 vèrtebres allargades en un coll relativament curt, peus curts i una ungla molt gran al primer dit de la mà. Els Sauropodomorfs van viure durant tota la era dels dinosaures, des del Triàsic superior fins al final del Cretaci. Van ser un dels grups més exitosos de dinosaures herbívors, així com l'experiment més espectacular de la natura respecte al gegantisme animal.
PROSAURÒPODES

Aquesta setmana començarem a parlar dels Prosauròpodes. Aquests dinosaures constitueixen unes de les primeres diversificacions de dinosaures herbívors. Es coneixen a partir de fòssils de tots els continents que daten des del Triàsic superior al Juràssic inicial. Els prosauròpodes tenien una complexió semblant a la dels seus parents Sauròpodes, però eren molt més petits i més gràcils.
Els Prosauròpodes es solien considera com avantpassats dels Sauropòdes (i d'aquí el seu nom, que vol dir "anteriors als Sauròpodes) i alguns paleontòlegs creuen que "la baula perduda" entre varis grups el proporcionaven gèneres com l'africà Vulcanodon i l'argentí Riojasaurus. 
Però tots els Prosauròpodes, inclosos aquests dos, tenien algunes característiques esquelètiques que els diferenciaven dels Sauròpodes. Per exemple, els Prosauròpodes tenien un cinquè dit molt petit, a diferència dels Sauròpodes que el tenien gran, presumiblement a l'igual que els avantpassats dels Prosauròpodes.
Actualment, els paleontòlegs prefereixen considerar que els Prosauròpodes van ser els parents més pròxims dels Sauròpodes però no els seus avantpassats i que els dos grups derivarien d'un ancestre comú que encara està per descobrir.

Durant el Juràssic inferior, els Prosauròpodes tenien una distribució gairebé cosmopolita. S'han trobat fòssils fins i tot a l'Antàrtida, on vivia el Glacialisaurus.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada