salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dilluns, 16 de juny del 2014

El pes dels dinosaures.

En molts llibres i pàgines webs de divulgació, inclòs aquest blog, s'enumeren els pesos de diferents dinosaures. Aquestes estimacions del pes constitueixen una de les maneres d'expondre la mida d'un animal extingit, junt amb la mesura de l'esquelet. Moltes d'aquestes estimacions recalquen la mida gegantesca dels dinosaures.

COM ES CALCULA EL PES D'UN DINOSAURE?

Hi ha dos mètodes principals: 
El primer consisteix en mesurar la superfície de la secció transversal d'un os de l'extremitat portador de pes. Quant més pes porta un os de l'extremitat, major és la superfície de la secció transversal d'aquest os. Existeix una equació que prediu el pes portat per un d'aquests ossos dels vertebrats, entre ells els dinosaures. Aquest os és habitualment el fèmur. Però el que es determina amb aquest mètode no és, per suposat, el pes del dinosaure si no només el pes suportat per l'os de l'extremitat. Fa pocs anys es va fer un ajust que indica que: si es mesura el pes corporal dels dinosaures amb aquest mètode, el pes dependrà de la postura i la forma del dinosaure, el que introdueix una certa incertesa en l'estimació del pes. El que tampoc és molt segur és fins a quin punt és aplicable l'equació abans descrita a uns animals extingits que eren molt més grans que els animals terrestres actuals pels que s'ha determinat aquesta equació.

El mètode més usual en l'estimació del pes d'un dinosaure es calcular-lo fent servir models a escala. Fer-ho és relativament fàcil una vegada aquest model està en una escala relativa a la mida real de l'esquelet del dinosaure, per exemple, un cinquena part. El volum del model es calcula per desplaçament d'aigua, o sigui, submergir-lo en un got graduat i mesurant l'aigua que aquest desplaça. Llavors es multiplica pel cub de l'escala lineal del model, amb el que es converteix en un volum a escala real del dinosaure. Aquest volum del dinosaure "real" es multiplica llavors per 0,9 quilograms el litre,-que és la massa d'un litre del cocodril actual-per obtenir el pes en quilograms. Aquest mètode és simple i en ell es basen la majoria de les estimacions de pesos de dinosaures publicades.

Taula amb diverses estimacions del pes del Sauròpode africà del Juràssic superior Giraffatitan fetes amb diversos mètodes, el que fa que les mides variïn força entre elles. Tot i això, justifiquen que el Giraffatitan pesaria molt, amb un pes superior a les 10 tones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada