salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dijous, 12 de juny del 2014

Impressions de la pell de dinosaure i possible aspecte extern.

És difícil determinar la biologia o el comportament d'un organisme extingit. Se n'han fet moltes argumentacions raonables basades en l'estudi dels fòssils, però cap és del tot concloent i sempre hi ha hagut debats entre experts sobre la biologia i el comportament dels dinosaures. Entre aquests temes hi ha el del seu aspecte extern.
S'han trobat impressions de pell fossilitzades de dinosaures Ornitòpodes, Teròpodes i Ceratopsians, que indiquen que la seva pell estava coberta d'escames semblants a les d'alguns rèptils i en moltes espècies també de plomes o una coberta corporal semblant al plomatge de les aus, els seus parents actuals més propers. Sobre la coloració dels dinosaures només es poden fer suggerències, ja que la pigmentació de les escames i les plomes no es va fossilitzar. La majoria de paleoartistes (artistes especialitzats en realitzar pintures i escultures de criatures extingides) utilitzen els patrons de distribució del color al llarg de la pell dels rèptils i les aus.
La postura i la forma corporal general d'un dinosaure venen determinades per l'anàlisi de l'esquelet. L'anatomia de l'esquelet també és una guia per la mida, la forma i la configuració dels músculs i permet comprendre com es podria moure un dinosaure. Tot i això, la complexió corporal d'un dinosaure encara és tema de debat. S'ha suggerit que algunes espècies tindrien replecs cutanis al cap o al coll semblants als d'alguns rèptils i aus actuals.
La interpretació de l'aspecte extern dels dinosaures per part dels paleoartistes ha anat evolucionant a mesura que apareixien noves hipòtesis sobre la biologia i el comportament d'aquests animals. Al principi es creia que els dinosaures eren ectoterms o de sang freda com molts altres rèptils i, per tant, es reconstruïen com criatures pesants i poc actives, però això va canviar quan va prendre més força la teoria dels dinosaures endoterms o de sang calenta, el que va fer que es comencessin a representar com animals àgils i enèrgics. Aquest és el tipus de reconstruccions que es fan actualment.
Així, podem observar que les idees sobre l'aspecte extern dels dinosaures no només es basen en l'estudi de l'anatomia esquelètica, si no també en especulacions sobre l'anatomia dels teixits tous i la possible coloració de la pell.

Exemples d'impressions de pell de dinosaure procedents del jaciment cretaci de Haman (Corea del Sud).
Foto: Aragosaurus.

 El Teròpode Becklespinax tenia una estructura corporal sobre l'esquena, però es desconeix quina seria la seva forma real. Alguns paleontòlegs creuen que tindria una gepa semblant a la del Concavenator, mentre que altres creuen que tindria una vela semblant a la del Spinosaurus.
Foto: Dinosaur of the week.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada