salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dimecres, 1 de gener del 2014

Els Nodosàurids i els Anquilosàurids.

Els Anquilosaures es classifiquen en dues famílies principals: els Nodosàurids i els Anquilosàurids.

NODOSÀURIDS

Els Nodosàurids (Nodosauridae) es diferencien dels Anquilosàurids pel seu crani estret que no tenia cuirassa ni banyes als extrems posteriors, la presència d'espines a la cuirassa i l'absència d'una massa caudal. El dinosaure que ha donat el nom al grup és el Nodosaurus. Com no s'ha descobert el crani del Nodosaurus, es basem en el crani d'un altre membre de la seva família, el Panoplosaurus, per descriure com era el cap d'aquests animals.
El crani dels Nodosàurids era petit i estret, amb un musell punxegut, i sense les banyes als vèrtexs posteriors ni tampoc la cuirassa addicional, que si tenien els Anquilosàurids. La boca acabava en un bec sense dents, encara que a l'interior de la mandíbula hi havia vàries dents en forma de fulla, encara que no formaven una bateria dental.
L'esquelet dels Nodosàurids presentava un coll curt i una cua llarga que, a diferència dels Anquilosàurids, no acaba en una massa caudal. El cos sencer estava cobert de bandes uniformes de plaques òssies que formaven una capa grossa i pesant. Les potes posteriors eren més llargues que les anteriors i els seus pes eren curts i robusts i acabaven en peülles.

ANQUILOSÀURIDS

Els Anquilosàurids (Ankylosauridae) contrasten molt respecte als Nodosàurids pel seu cap cuirassat i ample, que presentava banyes triangulars als vèrtexs posteriors, per tenir poques o cap espina a l'armadura corporal i per presentar una massa al final de la cua. La massa estava formada per dues plaques d'os grans i altres dues petites. El crani de molts Anquilosàurids estava cobert de grans blocs i el cuirassaven per complet. La cuirassa dèrmica dels Anquilosàurids consistia en bandes de plaques òssies transversals al cos i a la cua, així com plaques més petites incrustades per tota la pell.
El seu nom ve d'un membre nord-americà d'aquest grup, l'Ankylosaurus, el qual també dona el nom a tot el grup dels Anquilosaures. Altres Anquilosàurids coneguts són el també nord-americà Euoplocephalus i els asiàtics Pinacosaurus i Saichania.

Dibuix d'un esquelet de Nodosaurus, al qual se li ha afegit el crani del Panoplosaurus.
   
Esquelet d'Euoplocephalus. A simple es poden veure les marcades diferències entre els dos tipus de dinosaures. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada