salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dimarts, 7 d’agost de 2012

Què és un dinosaure?

Els dinosaures són un grup de rèptils de la raça dels arcosaures que van existir entre 230 milions d'anys i 65 milions d'anys, van ser el grup de vertebrats dominants durant aquest període. El terme dinosaure ve dels mots grecs "deinos" (terrible) i "sauros" (llangardaix) i va ser encunyat per primera vegada l'any 1842 per el paleontòleg anglès Richard Owen.
Els dinosaures es divideixen en dos grups: Saurisquis (pelvis de llangardaix) i Ornitisquis (pelvis d'ocell). El grup dels Saurisquis està dividit en els subgrups dels Teròpodes, dels Prosauròpodes i els Sauròpodes. El grup dels Ornitisquis està dividit en els subgrups dels Heterodontosàurids, els Tireòfors, els Ornitòpodes, els Paquicefalosaures i els Ceratops.
Els dinosaures van ser els únics rèptils en aconseguir la postura erecta de les potes i els primers animals en caminar en dues potes. Durant molt de temps, els dinosaures s'han considerat de sang freda, ja que eren rèptils, però des de la dècada del 1970, la investigació sobre dinosaures ha suggerit que eren animals de sang calenta, com els mamífers i els ocells.  Havia dinosaures carnívors com el Tiranosaure, herbívors com el Diplodocus i omnívors com l'Struthiomimus. Es van extingir fa 65 milions d'anys, quan va caure un meteorit a la terra.
Els dinosaures i els ocells estan relacionats evolutivament. La relació entre dinosaures i ocells es va demostrar per primera vegada amb el descobriment del fòssil amb plomes de l'Archaeopteryx. Alguns paleontòlegs han arribat ha considerar que els ocells són els únics dinosaures vius, encara que quan es parla comunament dels dinosaures es refereix aquests grans rèptils extingits.

Reconstrucció d'un dinosaure carnívor o teròpode.
                                                                            

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada