salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dimecres, 12 de setembre del 2012

Els dinosaures de l'avi.

El meu avi té gallines al seu hort. Les gallines, com tots els ocells, són descendents dels dinosaures. Aquí compararé les gallines amb espècies de dinosaures.



COMPARACIÓ GALLINES-DINOSAURES



Les gallines de l'hort estan en  gàbies agrupades en grups. En els ocells, viure en grup significa protecció contra els depredadors.

Ramat d'Iguandonts.
En els dinosaures herbívors, especialment si eren petits, passava el mateix. Mentre alguns dinosaures pasturaven, altres vigilaven  per si venia algun depredador.




Aquestes gallines velles no tenen gairebé plomes al coll, se'ls cauen quan es fan grans.

Sinosauropteryx.
Aquestes gallines s'assemblen molt als dinosaures emplomallats, amb el que respecte a les plomes. Aquests dinosaures, com el xinès Sinosauropteryx, tenien un plomall primitiu semblant al de les gallines velles.


                                      
Les gallines tenen cresta. Els galls la tenen més alta. En moltes espècies d'ocells, les crestes són més atractives en els mascles per atreu-re a les femelles durant l'aparellament.

Parella de Ceratosaurus.
Alguns dinosaures tenien també protuberàncies per atreu-re femelles, per reconèixer a una espècie diferent o per diferenciar els sexes. Un exemple és el carnívor Ceratosaurus, les banyes del qual, com eren massa fràgils per atacar, podien servir per comunicar-se entre ells.

Mascle Majungasaurus.
Femella Majungasaurus.
El dinosaure carnívor de Madagascar Majungasaurus tenia una diferència entre mascles i femelles en el cap. El mascle tenia una gran cresta i carúncules facials, mentre que la femella tenia una cresta petita o no en tenia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada