salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dilluns, 1 de juliol del 2013

El nom dels Teròpodes.

El nom Theropoda (Teròpode), que és el es dona als dinosaures carnívors, ve del grec therios, que significa "bèstia", i podos, que significa "peu". Encara therios significa literalment "bèstia",  sol referir-se als mamífers, amb el que el nom Theropoda no sols significa "peu de bèstia", si no que també "peu de mamífer". El paleontòleg Othniel Charles Marsh va encunyar el nom Theropoda pels dinosaures carnívors al 1881. Deu anys abans, en Marsh havia nombrat  el nom Ornithopoda ("peu d'ocell") a un grup de dinosaures Ornitisquis herbívors.
Està clar que en Marsh es va basar amb la forma dels peus per a nombrar als dinosaures. Però quines van ser les semblances que va  veure entre els peus dels Teròpodes i els dels mamífers? I, donat que el peu dels "dinos" carnívors s'assemblava molt als dels ocells, per què va assignar el nom d'Ornitòpodes als dinosaures que tenien els peus més semblant al dels mamífers?
No és possible trobar una resposta evident a aquestes preguntes en els escrits d'en Marsh, que va deixar ben clar que coneixa el significat dels termes Teròpode i Ornitòpode. L'explicació més probable és que ell es va equivocar quan va introduir el nom Ornitòpode i més tard el de Teròpode, aplicant-los en  l'ordre invers del que havia previst. I d'aquí els "dinos"que tenen peus d'ocell es diuen Teròpodes i els que tenen peus de mamífers es diuen Ornitòpodes.

El peu del Tiranosaure Rex s'assembla al d'un ocell corredor.

Peu d'estruç. Aquest podria ser l'aspecte del peu del T.Rex quan estava viu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada