salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dijous, 3 d’octubre del 2013

Els Ornitòpodes: els Hipsilofodonts.

La família d'Ornitòpodes coneguda com Hypsilophodontidae estava formada per dinosaures bípedes herbívors de mida petita o mitjana (de 2 a 4 m de longitud) que van viure des del Juràssic mitjà fins al Cretaci superior. El que millor es coneix i va donar grup al grup és l'Hypsilophodont.

L'Hypsilophodont i els seus parents tenien unes proporcions d'un corredor: cames molt més llargues que els braços, un turmell allargat i una cua llarga i rígida que servia de contrapès a l'animal quan corria a tota velocitat. Encara que alguns paleontòlegs van creure al passat que l'Hypsilophodont trepava als arbres, el seu esquelet es sens dubte, propi d'un ràpid corredor terrestre.
El seu crani de l'Hypsilophodont i dels altres Hypsilophodontidae era semblant al del Heterodontosaurus però sense els grans ullals que caracteritzaven a aquest últim. Els ulls eren grans i les dues mandíbules acabaven en un bec corni i estret. Les seves voluminoses mandíbules suportaven una bateria dental de dents que engranaven entre si i que al desgastar-se produïen un fil tallant continu i inclinat. A diferència dels Heterodontosàurids, els Hipsilofodonts tenien al crani una xarnera que anava des de la part frontal de la filera de dents fins a l'articulació de les mandíbules en el vèrtex posterior del crani. Aquesta estructura permetia que la mandíbula superior girés cap enfora quan el dinosaure mastegava, el que permetia que pogués moldre el menjar.

Els Hypsilophodontidae es coneixen molt bé gràcies als seus esquelets complets i els seus ous. Van aparèixer al sud de la Xina durant el Juràssic mitjà, on es van descobrir esquelets complets del Xiaosaurus, la raça ancestral d'aquest grup.
El zenit de la seva diversitat va arribar durant el Juràssic superior i el Cretaci inicial, quan van colonitzar altres zones d'Àsia, l'Amèrica del Nord, Europa, Àfrica, Austràlia i, fins i tot, l'Antàrtida. Només és coneixen uns pocs Hypsilophodontidae del Cretaci superior: el Thescelosaurus, l'Orodromeus i el Parksosaurus, que vivien a la regió oest dels E.E.U.U.
És molt probable que la diversitat d'Hipsilofodonts s'hagués degut al fet de que eren capaços de moldre vegetació.

El Xiaosaurus es considera moltes vegades com l'Hypsilophodontidae més antic. Però la classificació d'aquest dinosaure ha estat debatuda i alguns paleontòlegs creuen que forma part de la raça dels Fabrosauridae (veure capítol dedicat als Heterodontosàurids).
   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada