salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

divendres, 31 de gener del 2014

Els Marginocèfals.

Els dinosaures banyuts o Ceratopsians figuren entre els dinosaures que ens resulten més familiars. Menys coneguts són els dinosaures de cap gruixut o Paquicefalosaures. Els Paquicefalosaures són parents dels Ceratopsians, ja que comparteixen un avantpassat comú. Al compartir aquest antecessor, els Ceratopsians i els Paquicefalosaures es classifiquen en un mateix grup, els Marginocèfals.
Els dinosaures banyuts i de cap gruixut a simple vista semblen diferents, però participen d'una sèrie de novetats evolutives, el que suggereix un estret parentesc entre ambdós grups. La novetat evolutiva més característica dels Marginocèfals és el desenvolupament d'una projecció parietal, que és una repisa òssia que es projecta des de darrere del crani.
Aquest grup de dinosaures va sorgir al Juràssic, però no es va diversificar fins a finals del Cretaci. Els Marginocèfals eren Ornitisquis vegetarians estretament emparentats amb els Ornitòpodes.

El Marginocèfal més conegut de tots és, sens dubte, el Triceratops. Aquest Ceratopsià del Cretaci superior ha estat imprescindible en les pel·lícules de dinosaures, on se'l representa molt sovint lluitant contra el Tiranosaure Rex. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada