salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dilluns, 17 de juny del 2013

L'evolució dels Teròpodes.

Els dinosaures Teròpodes van aparèixer com a depredadors corredors, bípedes i molt espacialitzats al Triàsic superior. L'Herrerasaurus i l'Eoraptor podrien ser Teròpodes antics, encara que hi ha discussió sobre si també podrien ser anteriors a la separació dels Saurisquis i els Ornitisquis.
El llinatge més primitiu reconegut  fins ara és el dels Ceratosaures. Els primers Ceratosaures van viure al Triàsic superior i eren de mida petita com el Coelophysis. Al Juràssic fan aparèixer formes més grans, que es van convertir en els primers grans dinosaures depredadors. El grup dels Abelisauridae va viure a Godwana fins a finals del Cretaci.
El llinatge principal dels Teròpodes, els Tetanurs va evolucionar durant el Juràssic des de petites espècies com el Compsognathus fins als grans carnívors. La raça dels Carnosaures van ser els màxims depredadors del Juràssic mitjà i superior i el Cretaci inferior, entre els quals el més conegut és l'Allosaurus. Els més grans d'aquests eren els Carcharodontosauridae (Giganotosaurus, Carcharodontosaurus...), podrien fer fins els 14 metres.
Els Celurosaures van ser un grup especialment important durant el Cretaci. La majoria d'ells eren petits i presentaven una espècie de plomes. Els Tyrannosauridae van destacar damunt dels altres per la seva gran mida. Un grup interessant són els Therizinosauridae, que presenten característiques que indiquen que eren herbívors. Els Dromaeosauridae són els més propers a les aus; eren petits, però intel·ligents, gregaris i amb grans urpes, el que els convertia en unes màquines de matar perfectes.

Les característiques bàsiques dels Teròpodes, com l'unguis llarg, la mà amb urpes, el sacre amb cinc vèrtebres, el fèmur arquejat, entre d'altres, estan ben difereciades al Coelophysis, una de les espècies més primitives.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada