Coll de Nargó és el jaciment d'ous de dinosaure més gran d'Europa. Al jaciment musealitzat del Mirador del Cretaci es pot observar una quadrícula que simula una excavació i on el visitant pot veure closques d'ous incrustades dins de la roca, més ben dit, podia fins a aquesta setmana, quan l'Àngel Galobart, paleontòleg de l'ICP, va descobrir durant una inspecció rutinària el dimecres dia 11 que els ous havien estat trencats i estaven escampats per tot el jaciment. Estava segur que això era resultat d'un acte vandàlic i va contactar amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i amb l'ajuntament de Coll de Nargó per avisar-los del cas.
A aquesta bretolada hi han respòs en Salvador Moyà, el director de l'ICP, i en Benito Fité, l'alcalde de Coll de Nargó. Moyà ha comparat la destrucció dels ous amb els recents atacs dels jihadistes de l'Estat Islàmic contra diverses ciutats mesopotàmiques en ruïnes (Nimrud i Hatra) a l'Iraq i ha remarcat el poc protegit que està el patrimoni paleontològic. I Fité considera que està un cop molt dur per a Coll de Nargó, aquest poble de l'Alt Urgell ha invertit molt per convertir el seu extraordinari patrimoni paleontològic en un atractiu turístic. El Mirador del Cretaci, al trobar-se a l'aire lliure en un entorn natural, fa que els fòssils es degredin a causa de la pluja. Per aturar-ho, l'ICP va dissenyar un pla per preservar-los, que a més inclou una renovació de la museografia d'aquest espai perquè el visitant identifiqui millor les peces. La visita al Mirador del Cretaci es complementària a la del museu de paleontologia del poble.
El que ha fet posar més en alerta és que es repeteix un fet que ja va passar fa dos anys, al 2013, quan un veí de Coll de Nargó se'n va endur un esquelet de dinosaure encara incrustat a la roca del Mirador del Cretaci just abans de quan els paleontòlegs de l'ICP havien previst de extreure'l pel seu estudi. Finalment, es va recuperar i restaurar el fòssil i l'autor del robatori va ser condemnat. Els investigadors han pogut recuperar les restes fragmentades dels ous, però asseguren que aquesta ha estat una pèrdua major que l'altra perquè creuen que serà molt difícil restaurar-los.
A l'esquerra els ous abans de l'acte vandàlic i a la dreta, després. Foto: Àngel Galobart/ICP. |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada