salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dissabte, 20 d’octubre del 2018

Dynamoterror dynastes, un dels primers "llangardaixos tirans" del Llunyà Oest.

El 9 d'octubre es va publicar a la revista PeerJ la descripció del nou Tiranosàurid del Cretaci superior de Nou Mèxic Dynamoterror dynastes, de la mà d'un equip científic encapçalat per l'Andrew T. McDonald (Centre Occidental de Ciència, Hemet, Califòrnia). El nou dinosaure està basat en un esquelet parcial compost pels dos frontals, quatre centres vertebrals fragmentaris, fragments de les costelles dorsals, el metacarpià dret II, la cresta supraacetabular de l'ili dret, fragments d'ossos llargs no identificats, la segona i quarta falanges del dit pedal esquerre IV; el qual prové del Comtat de San Juan (Nou Mèxic) i de sediments dels Llits Juans Lake (Membre Allison de la Formació Menefee, d'on prové també l'Anquilosaure Nodosàurid de descripció recent Invictarx zephyri) datats en 78 M.A. (principis del Cretaci superior Campanià). El Dynamoterror dynastes es tracta del primer Tiranosàurid descrit a la Formació Menefee i el segon del Campanià inicial de la Laramídia meridional després del Lythronax argestes de la Formació Wahweap d'Utah. L'existència del Dynamoterror dynastes ha ajudat a omplir alguns buits respecte a l'evolució primerenca dels "llangardaixos tirans" a Laramídia, de la qual es té molt poca informació en comparació amb l'extens coneixement que es té sobre aquests Teròpodes durant el Campanià superior i el Maastrichtià.

Metacarpià dret II de l'holotip del Dynamoterror en vistes dorsal (A), ventral (B), lateral (C), medial (D), proximal (E) i distal (F).
Foto: McDonald et al. (2018)/PeerJ.
El nom genèric Dynamoterror és una unió del grec dynamis ("poder") i del llatí terror (de mateixa forma i significat en català), mentre que el nom específic dynastes prové de la paraula llatina per a "governant". L'origen d'aquest binomi estaria en el "Dynamosaurus imperiosus", un sinònim menor de l'arxifamós Tyrannosaurus rex que l'Andrew T. McDonald tenia com a nomenclatura de dinosaure preferida durant la seva infantesa. El Dynamoterror està diagnosticat per dos caràcters dels frontals: els processos prefrontonasal i prefrontolacrimal (dues "muntanyetes" situades a la superfície rostral del frontal) es troben molt a prop un de l'altre i una part caudal de la sutura postorbital (zona de contacte entre el frontal i el postorbital) subrectangular, cóncava, projectada lateralment i separada de la part frontal de la sutura per una ranura profunda. La mida dels frontals de l'holotip del Dynamoterror s'assemblen molt als d'un Tyrannosaurus subadult que tindria una mida d'uns 9,1 m, la qual també seria la corresponent a l'holotip del Dynamoterror i que entraria dins de les dimensions mitjanes d'un Tiranosàurid. En McDonald i els col·laboradors van realitzar un model digital en tres dimensions del frontal de l'holotip del Dynamoterror a partir d'escàners làser dels ossos. Aquesta reconstrucció ha permet veure que el Dynamoterror tindria característiques típiques de la subfamília derivada de Tiranosàurids Tyrannosaurinae (que inclou, entre altres, al Daspletosaurus, al Tarbosaurus i al T. rex) al sostre cranial com una fossa supratemporal de gran mida i una cresta sagital dels frontals alta que permetria l'expansió de la zona d'adjunció dels enormes músculs responsables del tancament de les mandíbules.

Reconstrucció tridimensionals dels frontals de l'holotip del Dynamoterror en vistes rostral (A), caudal (B), lateral dreta (C), dorsal (D) i ventral (E). La foto F és una reconstrucció del conjunt del sostre cranial del Dynamoterror a partir del frontal.
Foto: McDonald et al. (2018)/PeerJ.
L'anàlisi filogenètica del Dynamoterror també revela una posició derivada dins de l'arbre evolutiu dels Tiranosàurids per la presència d'una fossa dorsotemporal amb una extensió al seu punt mitjà i pel fet que la cresta sagital sigui només una sola estructura. Així doncs, el Dynamoterror es troba dins de Tyrannosaurinae i, més concretament, en un politomi de relacions sense resoldre format per les espècies més grans i de complexió més robusta (separant-se així de l'altra subdivisió de Tyrannosaurinae, la tribu Alioramini, de formes més petites i gràcils). En el moment present, no es pot determinar res més sobre aquesta subdivisió misteriosa de Tyrannosaurinae degut al caràcter incomplet del registre fòssil de Tiranosàurids al Campanià de l'Àsia, la pràctica inexistència d'aquests Teròpodes a la Laramídia septentrional a principis d'aquest estatge i per l'encara poca presència del clade al Campanià inferior de la Laramídia meridional tot i que ja s'hagin pogut descriure dos tàxons.

Reconstrucció d'un Dynamoterror atacant a un Invictarx que ha quedat atrapat en un aiguamoll.
Foto: Brian Engh.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada