salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dimecres, 5 de desembre del 2012

Els primers vertebrats terrestres

Tradicionalment s'assumeix que els primers Tetràpodes apareixen en hàbitats d'aigua dolça de tipus aiguamoll cap a finals del Devonià, fa poc més de 360 M.A. A finals d'aquest període, les plantes terrestres s'havien adaptat als hàbitats d'aigua dolça, permetent un nou tipus d'ecosistema en aquell ambient, amb cadenes alimentàries cada cop més complexes, cosa que va produir noves oportunitats evolutives. Els tetràpodes primitius van evolucionar des dels peixos d'aletes lobulades (Sarcopterigis).
Els primers Sarcopterigis com el Panderichthys van evolucionar cap a formes a l'Eusthenopteron, que podia respirar aire i vivia en pantans superficials. El seu parent Tiktaalik, tenia unes aletes que eren similars a potes que podien dur-lo ocasionalment a terra ferma. Els primers Tetràpodes no eren terrestres. Les primeres formes terrestres confirmades es coneixen a partir del Carbonífer inferior, uns 20 milions d'anys més tard. No obstant això, les varietats més primitives pogueren haver passat períodes breus fora de l'aigua i probablement utilitzaven les seves potes tosques per obrir-se camí a través del fang. Entre els primers tetràpodes hi havia l'Acanthostega amb peus que tenien 8 dits i l'Ichthyostega, que va desenvolupar membres forts que li permetien desplaçar-se per terra.


Línia evolutiva dels Sarcopterigis i els primers Tetràpodes. L'actual celacant, està adaptat a l'aigua, a l'igual que els seus avantpassats: el Panderichthys i l'Eusthenopteron. El Tiktaalik vivia junt a la vora dels rius i llacs, l'Acanthostega freqüentava els ecosistemes aquàtics i l'Ichthyostega, de potes més robustes, vivia períodes breus a la terra.   

Els actuals Dipnous o peixos pulmonats estan proveïts d'una forma primitiva de pulmó. Els Dipnous que viuen en ambients secs poden enterrar-se al fang, envolten el cos d'una coberta mucosa i fan servir la seva bufeta natatòria per respirar fins que el medi torni a tenir l'aigua suficient. 

Vídeo sobre els últims descobriments de Tetràpodes del Devonià. Aquests nous descobriments fets als E.E.U.U. i a Grenlàndia canvien tot el que se sap sobre quan i com els animals van colonitzar la terra. Gràcies també a aquestes troballes sabem que els primers Tetràpodes van desenvolupar primer les potes a l'aigua i després van passar a terra ferma i no que els peixos van sortir de l'aigua i es van adaptar desenvolupant pulmons i potes com s'ha cregut sempre.     


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada