salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dimecres, 1 de maig del 2013

Dinosaures al món: jaciments americans del Triàsic.

1-Formació Ischigualasto (Argentina): A la vall d'Ischigualasto, s'han trobat algunes de les restes més antigues de dinosaures del món, de fa 228 M.A. Els primers fòssils es van trobar als anys 50 i des de llavors ha hagut moltes expedicions paleontològiques i entre els paleontòlegs que hi han treballat hi ha Osvaldo Reig, José Bonaparte i Paul Sereno.
Les troballes més destacades són els ossos de l'Herrerasaurus i l'Eoraptor, 2 dels primers Saurisquis. Aquests dos animals, són paral·lels al Ornitisqui Pisanosaurus, de la mateixa època i regió. El més important és que aquests gèneres demostren que, si bé els dinosaures comparteixen un avantpassat comú únic, la divisió evolutiva dels dos grups principals es va produir abans del que es creia.
Tot i així, els fòssils de dinosaures del Triàsic són molt escassos a Argentina. Els fòssils més comuns  són de Rincosaures i de Cinodonts.

2-Ghost Ranch (E.E.U.U.): En aquest jaciment de Nou Mèxic es van trobar al 1947, centenars d'esquelets de Coelophysis de diverses edats entremesclats entre ells en un mateix espai. Segons una teoria, els dinosaures van morir durant una sequera i que, després, una gran inundació els va arrossegar fins al fons d'un riu.
Molts exemplars tenen el contingut dels seus menjars a l'estómac. Es va creure que els Coelophysis eren caníbals perquè en les restes de l'estómac si van identificar cries d'aquesta espècie. Però al 2006 es va fer un estudi que va demostrar que era un petit parent dels cocodrils.

Esquelets d' Herrerasaurus i Eoraptor. Aquests dos i altres Saurisquis carnívors del Triàsic tenien 5 dits a cada mà, encara que el quart i el cinquè eren molt petits.
 Al llarg de la seva evolució, els Teròpodes van anant perdent dits fins a arribar als 2 únics dits del Tiranosaure.

Aquest és un dels esquelets més coneguts de Ghost Ranch. Té el coll molt girat cap enrere, una postura molt característica als fòssils. Això és l'efecte de la contracció dels músculs després de la mort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada