salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dijous, 30 de maig del 2013

Diferències entre els dinosaures Saurisquis i els dinosaures Ornitisquis.

A l'agost del 2012 vaig fer una introducció als dinosaures i els grups en que es dividien. Avui explicaré les diferències entre els dos grups principals de dinosaures: els Saurisquis (Teròpodes, Prosauròpodes i Sauròpodes) i els Ornitisquis (Ornitòpodes, Tireòfors i Marginocèfals).
Els dinosaures van ser dividits en Saurisquis (cintura de llangardaix) i Ornitisquis (cintura d'ocell) per Harry G. Seeley fa més d'un segle. Com indica el nom, es diferencien principalment per l'estructura de la seva pelvis.
A la pelvis dels Saurisquis, els tres ossos que la formen irradien en diferents direccions des de l'acetàbul, com a la majoria dels rèptils. A la pelvis dels Ornitisquis, el pubis és paral·lel al isqui, una característica que també s'observa en els ocells. La pelvis dels dinosaures tenia moltes singularitats, entre elles, un pubis i un isqui allargats que penjaven de les potes.
A més, els Ornitisquis tenien un os sense dents a la mandíbula inferior i tendons tipus os a l'esquena i a la cua, trets que també els diferenciaven dels seus parents.

Foto de la pelvis d'un Tiranosaure, un exemple de pelvis de Saurisqui.

Foto de la pelvis d'un Edmontosaure, un exemple de pelvis d'Ornitisqui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada