Els Paquicefalosaures (Pachycephalosauria) o dinosaures de cap gruixut eren Ornitisquis bípedes caracteritzats per tenir els ossos de la part superior del crani engrandits. Comprenen 15 gèneres que van viure durant el Cretaci a Europa, Àsia i Amèrica del Nord i que es divideixen en dues famílies principals: Homalocephalidae i Pachycephalosauridae.
HOMALOCEPHALIDAE
Aquesta és la família més primitiva de Paquicefalosaures. Van viure durant el Cretaci superior a l'Àsia Central, una regió que actualment correspon a l'estat de Mongòlia. D'ells només s'han trobat cranis, no s'ha trobat cap esquelet complet d'aquests dinosaures. El crani dels Homalocephalidae era aplanat, amb petits forats i amb protuberàncies òssies. Les seves mandíbules també són molt interessants, ja que tenien uns ullals petits que servirien per defensar-se.
PACHYCEPHALOSAURIDAE
Els Pachycephalosauridae són coneguts per la seva volta cranial, que tenia una forma semblant a la d'un casc. Aquesta volta estava produïda per la fusió i l'engrandiment dels ossos frontal i parietal. Tot i això, el volum cerebral no havia augmentat. Es coneixen 11 gèneres de Pachycephalosauridae, molts procedents de l'Àsia Central i l'Oest d'Amèrica del Nord, també s'han trobat restes fragmentàries al Regne Unit. S'han trobat molts cranis d'aquests dinosaures, però, a diferència dels Homalocephalidae, s'han recuperat altres peces de l'esquelet dels Pachycephalosauridae, encara que no un sistema ossi complet. El Stegoceras, que va viure durant el Cretaci superior campanià, és el membre més conegut d'aquesta família. En un principi es van classificar als Pachycephalosauridae dins dels Ornitòpodes, ja que comparteixen característiques amb aquests, com, per exemple, unes potes posteriors més llargues que les anteriors. Però, avui és classifiquen com a Marginocèfals.
El crani del Stegoceras és el més característic d'entre els Paquicefalosaures. |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada