salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dissabte, 10 de maig del 2014

L'Homo antecessor practicava el canibalisme per a controlar els recursos del territori.

El 5 de mig es va publicar un article a la revista Quaternary Science Reviews fet per la investigadora de l'IPHES Palmira Saladié sobre les novetats en l'estudi de les restes d'Homo antecessor que van aparèixer al nivell TD6-2 del jaciment de la Gran Dolina d'Atapuerca el 1994 i que presenten marques de tall fetes amb eines lítiques i que és -amb 800.000 anys d'antiguitat- el cas més antic conegut de canibalisme. En aquest article, es descriu que s'ha observat que aquesta pràctica es realitzava en ocupacions de llarga durada dels Homínids per tenir el control sobre els recursos de l'entorn quan hi havia competència entre grups d'individus de la mateixa espècie. També es destaca que els altres mamífers carnívors d'Atapuerca només ocupaven la Gran Dolina quan els Homínids no hi eren. Així, els primers Homínids que van arribar al sud d'Europa durant el Plistocè inferior procedents d'Àfrica es situaven a la part superior de la cadena alimentària, juntament amb espècies com Tigres de Dents de Sabre, hienes o óssos.

Restes d'Homo Antecessor procedents del nivell TD6-2 amb proves de canibalisme.
Foto: IPHES.
Font. IPHES


MÉS NOTÍCIES

S'han trobat artefactes del Mesolític, de fa uns 10.000 anys a prop del monument de Stonehenge. Això indica que la zona del sud d'Anglaterra on està aquest moment de fa 5.000 anys ja era important cinc mil·lennis abans de que es construís, a diferència del que es creia fins ara, que Stonehenge era una construcció aïllada de qualsevol assentament. Al jaciment, anomenat Vespasian's Camp, s'han descobert 31.000 eines lítiques i 1.000 ossos d'animals salvatges, entre ells, d'Ur, cérvol i senglar, el que fa pensar als investigadors que seria un centre de fabricació d'utensilis i un lloc de reunió on hi havia grans festivals on es consumia una gran quantitat de carn. En certa manera, va ser el predecessor del propi Stonehenge.

Vista de Stonehenge.
Foto: Viquipèdia.
Font: Antrophistoria.


El 6 de maig investigadors de la Universitat de Califòrnia van trobar 71 geoglifs en un grup de cinc monticles al vall de Chincha, al Perú. Aquests geoglifs són 300 anys més antics que les mundialment conegudes Línies de Nazca. A diferència d'aquestes, les línies de Chincha només presenten formes geomètriques i no hi ha dissenys d'animals. Segons els investigadors, aquests dibuixos colossals servirien per marcar el solstici d'estiu i el fet de que estan a prop de monticles cerimonials, fa pensar que seria un lloc de reunió on es feien rituals i fires. En aquests monticles s'ha trobat ceràmica i teixits de la cultura Paracas (finals del I mil·lenni A.C.).

Excavació d'un dels monticles cerimonials del vall de Chincha.
Foto: SINC.
Font: SINC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada