salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dissabte, 2 de maig del 2015

Galeamopus hayi, nou Sauròpode Diplodòcid del Juràssic superior dels Estats Units.

El 7 d'abril del 2015, els paleontòlegs Emanuel Tschopp, Octavio Mateus i Roger Benson van publicar un article a la revista PeerJ on revisaven la filogènia dels Diplodòcids, un dels grups de Sauròpodes més coneguts. El resultat es que alguns tàxons que anteriorment s'havien identificat com espècies de gèneres tan coneguts com l'Apatosaure i el Diplodoc han estat reclassificats com nous gèneres. Entre ells hi ha el Galeamopus hayi.
Els fòssils del Galeamopus provenen de la cantera Red Fork Powder River, a prop del poble de Sheridan (Wyoming), una localitat de la zona inferior d'un dels jaciments de la Formació Morrison del Juràssic superior Kimmeridgià (155 M.A.). Els primers fòssils van ser descoberts el 1902 i van ser identificats com una nova espècie de Diplodoc, D. hayi. El nom específic es va posar en homenatge al paleontòleg Oliver Perry Hay (1846-1930). El mateix paleontòleg que el va nombrar, així el 1924, en William Holland, ja comentava que hi podria haver una possible separació del Diplodocus en el futur, una hipòtesi que altres paleontòlegs van defensar posteriorment. L'estudi d'en Tschopp, en Mateus i en Benson ho ha acabat de confirmar, proposant-li el nom genèric Galeamopus.
Aquest nom vol dir "que necessita casc" en llatí (galeam i opus). Li han posat aquest per dues raons: la primera perquè en alemany el nom propi Wilhelm té un significat semblant, que és l'arrel del nom anglès William, que serveix per honrar tant a William Utterback, qui en va descobrir les primeres restes com a William Holand, qui el va nombrar per primera vegada. També fa al·lusió al seu crani, que era molt fràgil.
L'holotip, conservat al Museu de Ciències Naturals de Houston (Texas) consta d'un esquelet parcial, d'un dels més complets identificats dins els Diplodòcids. Està compost d'un crani complet, un gran nombre de les vèrtebres cervicals, dorsals, sacres i caudals, les extremitats posteriors i una d'anterior gairebé completa. Pertany a l'espècie tipus del gènere, Galeamopus hayi. També s'han identificat com de Galeamopus un crani complet del Museu Americà d'Història Natural (Nova York), un crani parcial del Museu Nacional d'Història Natural (Washington DC) i altre un esquelet incomplet del Museu dels Saures d'Aathal (Suïssa), però en aquests s'han observat característiques que no apareixen en l'holotip. Pels tres autors del treball, és una possible prova de dues o més espècies de Galeamopus, però per ara només es pot donar per segura l'espècie hayi.
Des de feia temps, ja s'havien identificat característiques en l'holotip del Galeamopus força diferent de la majoria d'exemplars de Diplodoc, com unes potes anteriors robustes i trets cranials més típics dels Apatosaures. Tot i que ja sigui un gènere diferent, el Galeamopus és un tàxon molt proper al Diplodoc. També, per trets de les vèrtebres caudals, s'ha pogut establir una relació de parentesc molt propera amb el Leinkupal, l'únic Diplodòcid del Cretaci i d'Amèrica del Sud.

Crani de Galeamopus del Museu Amèrica d'Història Natural, encara descrit com un Diplodoc.
Foto: Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada