salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dissabte, 22 d’abril del 2017

Zhongjianosaurus yangi, nou Dromeosàurid de la Formació Yixian.

A principis d'aquest mes la Formació Yixian va tornar a aparèixer en un article científic a través de la publicació a la revista xinesa Vertebrata PalAsiatica de la nova espècie de Dromeosàurid identificat en aquesta ja llegendària unitat geològica cretàcica. I amb ella, també el nom propi associat amb els Teròpodes extremadament conervats identificats allà, en Xing Xu junt amb Qin Zi-Chuan. El dinosaure en qüestió es tracta del Zhongjianosaurus yangi, en el qual tant el nom genèric com l'específic fan referència al pare de la Paleontologia de vertebrats xinesa Zhongjian Yang, més conegut per als occidentals com Chung Chien Young.
L'holotip del Zhogjianosaurus està compost, com molts altres Teròpodes de Yixian, per un esquelet postcranial articulat preservat en una llosa de pedra (irònicament sense plomes) recol·lectat a Shiedang (comtat de Lingyuan, Liaoning occidental), que representaria a un individu adult (demostrat per la fusió de bona part dels seus ossos entre si i amb altres) de 70 cm de llargada, 25 cm d'alçada i 31 g de pes. A partir d'un dit manual II curt i un metatars asimètric (metatarsià II prim i el seu equivalent IV robust) s'ha identificat al Zhongjianosaurus dins de la subfamília de Dromeosàurids dels Microraptorins, pel que podria haver tingut plomes pennàcees en les quatre extremitats. Entre les autopomorfies del nou raptor xinès hi trobem cinc costelles de l'estèrnum (un nombre alt en el conjunt dels Dromeosàurids), una fúrcula arquejada àmpliament, una gran fenestra en la cresta deltopectoral de l'húmer, un cúbit major que l'húmer i un peu arctometatarsalià (veure: Els Celurosaures).

Foto de l'holotip del Zhongjianosaurus.
Foto: Xu & Qin (2017)/Vertebrata PalAsiatica.
El Zhongjianosaurus és el nové representat d'una de les comunitats de Teròpodes no aviaris cretàcics més diverses del registre fòssil i les seves noves característiques han implicat una nova revisió de la varietat en formes de mida i possibles hàbits dels Dromeosàurids no sols de la Formació Yixian, si no de la Biota de Jehol (tot un seguit de formacions geològiques del nord-est de la Xina durant el Cretaci inferior) sencera. L'holotip del nou dinosaure és el Dromeosàurid adult més petit de la Biota de Jehol (el fòssil més petit de tots, un Microraptor zhaoianus de 20 g de pes, és un subadult pel que encara podria haver tingut una mida major en l'edat adulta), situant-se en un extrem de l'espectre que el tanca per la banda del més gran el Tianyuraptor ostromi amb 12,51 kg.

Reconstrucció de l'esquelet del Zhongjianosaurus, on els ossos pintats de blanc representen els identificats en l'holotip.
Foto: Xu & Qin (2017)/Vertebrata PalAsiatica.
El seguit de nous caràcters relacionats amb les extremitats anteriors fa que el Zhongjianosaurus presenti una nova morfologia dins la disparitat ja molt gran de formes de cames i braços que presenten els raptors de la Xina nord-oriental. Per exemple, els braços són igual de robustos que les cames i més curts que en la majoria dels seus cosins i veïns. També cal destacar que el cúbit més llarg que l'húmer és una proporció present en els ocells voladors actuals, però no en els Teròpodes no aviaris. Pel que fa als hàbits, la comparació del Zhongjianosaurus amb altres tàxons que s'hi assemblen bastant com el Microraptor demostra una certa diferenciació en nínxols ecològics dins d'un grup tant petit geogràfica i filogenèticament (en el cas d'aquests dos, per la diferència en el pes i en la forma de les extremitats), que es podria fer mitjançant la partició en la dieta o en els hàbitats. Per ara, els diferents espectres ecològics dels Dromeosàurids de Yixian no estan resolts, encara que, igual que en la mida, es poden concretar dos extrems relacionats amb la forma de les extremitats: els carnívors terrestres de braços curts i prims, cames llargues i robustes i les dents en forma de ganivet (Tianyuraptor); i els omnívors arborícoles de braços llargs i robustos i dents semblants a les dels Troodòntids (Microraptor), acostant-se el Zhongjianosaurus més als últims.

Reconstrucció de l'aspecte en vida del Zhongjianosaurus amb les quatre ales característiques dels Microraptorins.
Foto: Xu & Qin (2017)/Vertebrata PalAsiatica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada