salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dissabte, 22 de desembre del 2018

Els dinosaures de l'any 2018: Weewarrasaurus pobeni.

El 2018 es va obrir i a la vegada s'està tancant amb noves espècies de petits Ornitòpodes del Cretaci d'Australià. Al gener es va presentar el Diluvicursor pickeringi de la Formació Eumeralla i, el 4 de desembre vam conèixer (en la mateixa revista, PeerJ, i compartint un dels autors, en Matthew Herne de la Universitat de Queensland, amb el Diluvicursor) al Weewarrasaurus pobeni de la Formació Griman Creek dins d'un article en que es descriuen nous fòssils d'Ornitòpodes procedents de la Formació Griman Creek, sent les del Weewarrasaurus les úniques que han rebut una denominació taxonòmica.
El Weewarrasaurus pobeni està basat en un dentari dret parcial amb dentició com a l'holotip i en un paratip consistent en un os del mateix tipus i preservació. Provenen respectivament dels jaciments de Wee Warra (a on fa referència el nom genèric del dinosaure, mentre que l'específic és un homenatge a en Mike Poben, qui va adquirir els fòssils i els va donar als paleontòlegs) i de Holden, situats a prop de mines d'òpal de les vàries que hi ha al voltant del poble de Lightning Ridge (Nova Gal·les del Sud). Tots dos jaciments es situen geològicament a l'abans mencionada Formació Griman Creek, datada del Cretaci superior Cenomanià. El Weewarrasaurus es troba caracteritzat per una branca del dentari allargada amb foramina neurovasculars en forma d'escletxa a la superfície lateral, corones dentals grans, crestes apicobasals (situades al voltant de la línia que va de baix a dalt de la dent a través del seu eix central) arranjades en forma de ventall a la superfície lingual de la corona (la que mira a la llengua) i crestes apicobasals poc desenvolupades a la superfície labial de la corona (la que mira al llavi). A l'anàlisi filogenètica, el Weewarrasaurus es va trobar en una posició semblant a la dels Elasmaria argentins Talenkauen i Macrogryphosaurus, amb els quals enceten un politomi en que són seguits pel gènere australià Atlascopcosaurus i el clade derivat Iguanodontia. Aquest politomi es troba justificat en el Weewarrasaurus per la presència de 10 o més crestes a cada dent del dentari. Aquesta situació filogenètica al voltant dels Elasmaria d'Amèrica del Sud i de l'Antàrtida situa al Weewarrasaurus en una posició semblant a la d'altres Ornitòpodes australians, encara que el fet que el seu politomi estigui recolzat per un sol caràcter fa que aquest sigui un resultat molt inestable i susceptible de canviar en un futur.

Fragments de dentari holotípics del Weewarrasaurus. Les fotos de la D a la K són models tridimensionals dels fragments i de les dents que contenen.
Foto: Bell et al. (2018)/PeerJ.

Fragment de dentari paratípic del Weewarrasaurus. Les fotos de la D a J són models tridimensionals del fragment i de les dents que conté.
Foto: Bell et al. (2018)/PeerJ.
La Formació Griman Creek té una importància cabdal per entendre l'evolució del Mesozoic australià perquè es troba a mig camí entre les formacions geològiques contemporànies dominades pels petits Ornitòpodes de l'estat meridional de Victòria (com la Formació Eumeralla) i les dominades pels Sauròpodes de l'estat septentrional de Queensland. Els respectius dinosaures comuns a una àrea són gairebé absents a la contrària tant en restes corporals com en icnites. Aquestes diferències faunístiques entre el nord i el sud d'Austràlia, llavors situada a prop del pol, semblen estar relacionades amb la latitud i els ecosistemes que li corresponen. La Formació Griman Creek es trobava durant el Cenomanià a una latitud de 60º, el que donava lloc a un clima amb grans diferències estacionals, encara que la temperatura mínima durant els mesos més freds no baixaria dels 5ºC. D'aquesta manera, els Sauròpodes estarien adaptats al clima menys estacional i més càlid del nord, mentre que els petits Ornitòpodes podrien viure perfectament amb el fred del sud. A part del Weewarrasaurus, en Herne i els seus col·laboradors han identificat dos Ornitòpodes de petita mida més (un de basal i un de derivat enquadrat dins del clade Ankylopollexia), el que mostra que a la Formació Griman Creek aquests animals serien poc menys comuns que a les formacions de Victòria; encara que també s'han trobat les restes d'un Iguanodont de gran mida, la qual cosa es pot relacionar amb el Muttaburrasaurus (l'únic tàxon binomial d'Iguanodont identificat a Austràlia, procedent de les Formacions Mackunda i Allaru de Queensland). En conclusió, la Formació Griman Creek es pot entendre en aquests moments com un "punt de trobada" entre les comunitats faunístiques de dinosaures de les dues meitats d'Austràlia.

Calograma calibrat temporalment dels Ornitòpodes on s'inclou al Weewarrasaurus. Es pot observar la seva situació al mateix nivell que el Talenkauen i el Macrogryphosaurus, després dels quals es troben, ja amb diferent gradació filogenètica, l'Atlascopcosaurus i els Iguanodonts.

Reconstrucció d'un ramat de Weewarrasaurus creuant un riu.
Foto: James Kuether.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada