salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dissabte, 30 d’abril del 2016

Tito: Itàlia com a punt d'unió entre Europa i Àfrica.

Un Sauròpode Titanosaure és la quarta incorporació de la fauna dinosauriana d'Itàlia (després dels Teròpodes Scipionyx i Saltriosaurus i l'Ornitòpode Tethyshadros) i el més antic de la seva espècie al sud d'Europa. Aquests descobriments durant els últims 25 anys han fet canviar per complet la comprensió que es tenia de l'Itàlia cretàcica, que en un principi es creia que estava tota submergida. Alguna evidència de que això no va ser així va ser la descoberta en un principi de petjades de Sauròpodes del Cretaci Mitjà/Superior Cenomanià al Laci.
Aquest nou exemplar va ser desenterrat al 2008 en forma de tres blocs de roca a prop de Rocca di Cave, també al Laci, en sediments del Cretaci Inferior/Mitjà Aptià-Albià (112 M.A.). Van ser enviats per la seva neteja i estudi al Museu d'Història Natural de Milà. El dinosaure va ser presentat el 17 de març a Cretaceous Research, encara que no va aparèixer als mitjans italians fins al 19 d'abril. No té nom científic, encara que se li ha posat el nom afectuós de Tito, el qual seria una abreviació de Titanosaure. El Tito està representat per dos fragments d'ossos pèlvics i una vèrtebra caudal. Ha estat la vèrtebra la que ha ajudat a classificar l'animal com un Titanosaure. Aquests Sauròpodes tenen vèrtebres procèliques (amb el centre vertebral còncau a la part davantera i convex a la part posterior) amb una apòfisis espinosa projectada dorsalment. La vèrtebra caudal del Tito també ha servit per determinar la seva mida (8 m de llargada i 600-700 kg) i la seva edat aproximada (no hauria completat el seu creixement). Les mides són petites per un Titanosaure, pel que el Tito estaria afectat pel nanisme insular.

Esquelet de Sauròpode on estan pintats els ossos trobats en el Tito i foto de la seva vèrtebra caudal.
Foto: Cretaceous Research.
L'anàlisi filogenètica del Tito mostra que era parent proper de Titanosaures primitius tant d'Àfrica (Malawisaurus i Rapetosaurus) com d'Europa i Àsia (Mongolosaurus). Això reforça una teoria de migracions que es va començar a perfilar en els Rebaquisàurids gràcies al Tataouinea i que es pot aplicar a la mateixa època en els Titanosaures. Aquests dinosaures haurien aparegut a Àfrica i haurien arribat a Europa a través d'un seguit d'illes al llarg de l'actual serralada dels Apennins que farien de pont entre les dues ribes del Mar de Tehtys. El Tito és contemporani al Ciro (Scipionyx) i es troben a la mateixa àrea del sud d'Itàlia, que hauria format una illa de la mida de Sardenya.

Reconstrucció de tres Titanosaures de l'espècie del Tito en una platja de l'antiga illa d'Itàlia Central.
Foto: Davide Bonadonna.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada