salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dilluns, 25 de març del 2013

Quin va ser el dinosaure més antic?

Encara que es coneixen dinosaures del Triàsic final dels E.E.U.U., el Canadà, el Brasil, l'Argentina, el Marroc, Sudàfrica, Lesotho, Madagascar, Gran Bretanya i Alemanya, alguns creuen que el primer en aparèixer és el brasiler Staurikosaurus, i altres pensen que és l'argentí Herrerasaurus. Tot i així, una avaluació recent de l'edat d'aquestes espècies ha indicat que tenen la mateixa antiguitat i que es coneixen altres tàxons igualment d'antics o encara més de l'oest dels E.E.U.U., el Marroc i l'Índia. Això significa que els dinosaures van aparèixer quasi simultàniament en una extensa àrea geogràfica a finals del Triàsic.
Per saber si les faunes aquàtiques i les terrestres del Triàsic de varis jaciments són d'una mateixa edat s'han de comparar. I això es bastant difícil. Afortunadament, es troben suficients animals a cadascuna de les faunes perquè les seves relacions d'edat quedin suficientment clares.
Així, podem dir que, 3 faunes aquàtiques -dels E.E.U.U., del Marroc i de l'Índia- i 2 de terrestres- del Brasil i de l'Argentina- tenen la mateixa antiguitat: 228 M.A. Aquestes són les faunes més antigues que contenen fòssils de dinosaures. Així doncs, existeix un primer registre quasi simultani a través d'una amplia extensió del paisatge del Triàsic final.
A més, des de la seva primera aparició, ja es poden distingir una amplia varietat de "dinos" (potser tants com 20 gèneres diferents). Això significa probablement que el veritable origen de la raça dinosauriana va tenir lloc abans dels 228 M.A.

Aquest dinosaure de la imatge, anomenat Nyasasaurus, es va trobar a Tanzania i és el dinosaure amb més antiguitat trobat. Va viure al Triàsic mitjà, entre 10 i 15 M.A abans que qualsevol altre.

Al Triàsic final, els dinosaures ja vivien en gairebé tot el món i van començar a créixer. Això va començar a afectar als altres rèptils.
       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada