salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dilluns, 20 de juliol del 2015

Dents d'un possible nou Tiranosàurid trobades al Japó.

Es tracten de tres fòssils trobats a la prefectura de Nagasaki, a l'illa de Kyushu, l'any passat per un equip del Museu de la Ciència de Nagasaki i el Museu dels Dinosaures de la prefectura de Fukui (el més important pel que fa a la investigació i divulgació del tema al País del Sol Naixent) i presentats el 14 d'aquest mes als mitjans de comunicació. Estan datades en 81 M.A., a principis del Cretaci superior Campanià.
Per la forma general se sap que són de Teròpodes. La primera dent estaria ubicada a la mandíbula inferior esquerra en una hipotètica mandíbula del dinosaure i fa 82 mm d'alçada, 38 mm d'amplada i 27 mm de gruix. La segona dent te una alçada de 78 mm, una amplada 37 mm i un gruix de 28 mm. Aquesta última peça no està completa del tot i li falta la part de dalt, pel que encara seria més gran, tant o fins i tot més que la primera dent. La tercera dent és molt més petita que les altres, amb una alçada de 37 mm, una amplada de 22 mm i un gruix d'11 mm. Les dues primeres dents han estat identificades com de Tiranosàurids per la seva gran mida, una forma semblant a un plàtan que podria permetre triturar ossos i una secció transversal en forma de D ovalada i amb un bony. La tercera dent, en canvi, no presenta aquestes característiques i pertanyeria a un altre tipus de Teròpode. Tot i que els tres fòssils es van trobar a la mateixa localitat, no se sap (en el cas de les dues primeres) que pertanyessin a un sol individu.

Foto de les tres dents de Teròpode de Nagasaki, que complementa la petita descripció feta anteriorment.
Foto: Museu dels Dinosaures de la prefectura de Fukui.
Anteriorment ja s'havien trobat restes de Tiranosàurids al Japó, més concretament a la prefectura de Fukushima, consistents en una tíbia esquerra i unes quantes dents que es trobarien a la punta de la mandíbula superior. Però aquests fòssils correspondrien a una espècie petita de Tiranosàurid, mentre que la mida del propietari de les dues primeres dents de Nagasaki arribaria a fer 10 m de llargada, pel que és la primera evidència d'un depredador d'una mida tan gran en el Mesozoic japonès. I el fet que les dents siguin de fa 81 M.A., indica que ja hi hauria Tiranosàurids gegantescos a la base del seu arbre evolutiu, quan la majoria de tàxons identificades fins ara encara eren de mida mitjana (entre 5 i 7 m). La regió de Nagasaki estava connectada per terra amb el continent asiàtic, pel que seria raonable que per aquí arribessin a l'arxipèlag japonès Tiranosàurids procedents dels actuals territoris de la Xina i Corea.
Tant les restes de Tiranosàurid de la prefectura de Fukushima com les de la prefectura de Nagasaki encara no han rebut nom o no han estat assignades a cap tàxon conegut. La majoria de les restes de dinosaures trobades al Japó són dents, que moltes vegades no són suficients per poder-les assignar a un tàxon genèric i/o específic conegut o com per crear-ne un de nou. Tot i que sempre hi ha excepcions, com el Wakinosaurus (que a més és japonès), basat només en una dent trobada a la prefectura de Fukouka i que correspondria a un Carnosaure, tot i que ara es considera un tàxon dubtós per a la seva validesa.
Font: BBC i Museu dels Dinosaures de la prefectura de Fukui.       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada