salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dilluns, 29 de desembre del 2014

Els dinosaures de l'any: Allosaurus lucasi i Fosterovenator churei

Dos Teròpodes nombrats enguany procedents de la formació Morrison als estats nord-americans de Colorado i Wyoming:

ALLOSAURUS LUCASI

És membre del famosíssim gènere Allosaurus (Al·losaure en català), el Teròpode més representatiu de la formació Morrison. El nom d'aquesta nova espècie, presentada a la revista Volumina Jurassica, es va posar en homenatge al paleontòleg de la Universitat de Nou Mèxic Spencer Lucas. Els fòssils del Allosaurus lucasi van ser recollits el 1953 per Joseph Tracy Gregory i David Techter a un jaciment de la formació Morrison anomenat McElmo Canyon al comtat de Montezuma a l'estat de Colorado, en sediments del Juràssic superior Titonià.
L'Allosaurus lucasi es basa en dos esquelets parcials d'un adult i d'un juvenil. L'adult està compost de diversos elements tant cranials com postcranials excepcionalment ben conservats com un premaxil·lar, maxil·lar, dentari, quadratojugal (situat entre el quadrat i el jugal), dues vèrtebres caudals, un peduncle púbic (una extensió de l'ílium que s'uneix amb el pubis), un isqui, la part proximal de la tíbia, un peu esquerre i diverses dents. L'exemplar jove està compost de la porció distal del dentari dret i un esplenial (os de la mandíbula inferior).
L'Allosaurus lucasi es diferencia del Allosaurus fragilis, l'espècie d'Al·losaure tipus, per tenir un premaxil·lar més curt i un quadratojugal robust. Aquesta nova espècie és una prova més de la diversitat taxonòmica i morfològica dels Al·losaures i el seu èxit evolutiu.

Dibuix del crani de l'Allosaurus lucasi amb els ossos cranials trobats en l'holotip. Comparació amb un crani de Allosaurus fragilis.
Foto: Volumina Jurassica.

FOSTEROVENATOR CHUREI

A la mateixa revista i pocs dies abans que l'Allosaurus lucasi, es va publicar un estudi sobre un altre Teròpode de la formació Morrison, en aquest cas un gènere fins ara desconegut, Fosterovenator churei, del jaciment Como Bluff de Wyoming. Les restes trobades d'aquest dinosaure són dos exemplars molt fragmentaris que corresponen a restes de les cames: una tíbia amb l'astràgal fusionat a l'holotip i un peroné al paratip. Van ser trobats el 1879 per Othniel Charles Marsh i han passat inadvertides durant més d'un segle.
Corresponen a un petit Teròpode Ceratosaure, emparentat amb l'Elaphrosaurus de Tanzània. Els fòssils de Teròpodes de mida petita són escassos en tota la formació Morrison, en la qual pertany Como Bluff. Són molt delicats i no es conserven tant bé com els ossos d'espècies més grans. Els Fosterovenator es van trobar barrejats amb dents de cocodrils aïllades, closques de tortuga, un Allosaurus fragilis compost d'un lacrimal, dues vèrtebres, un radi, un cúbit, un fèmur, una tíbia, un peroné, un metatarsià i dues falanges, un Torvosaurus tanneri compost d'una tíbia, un Al·losaure indeterminat compost d'una tíbia i un Celurosaure indeterminat compost d'un húmer.
El nom Fosterovenator churei prové de dos paleontòlegs experts en dinosaures del Juràssic d'Amèrica del Nord, John Foster i Daniel Chure. Al nom genèric també se li ha afegit la terminació llatina venator ("caçador"). Per tant, significa "caçador de Foster". La presència de tàxons Teròpodes no identificats prèviament a la formació Morrison com aquest, indica que la seva diversitat en el Juràssic superior nord-americà era més gran del que es pensava. És possible que aquestes noves espècies competissin pels mateixos recursos alimentaris amb altres de més conegudes.

Restes de l'holotip de Fosterovenator.
Foto: Volumina Jurassica.

Paratip de Fosterovenator compost d'un peroné.
Foto: Volumina Jurassica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada