salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dimarts, 30 de desembre del 2014

Els dinosaures de l'any: Rhinorex condrupus.

Els dinosaures tenen a un nou rex. A diferència del Tiranosaure, aquest no té característiques d'un animal ferotge, si no que té una part del cos tan gran que fins i tot el podríem definir com a graciós: el seu nas. Es tracta del Rhinorex condrupus, el "rei dels nassos".
És d'un Hadrosàurid procedent de la formació Nelsen, situada en l'estat nord-americà de Utah, del Cretaci superior Campanià, d'uns 75 M.A. Ha estat descrit pels paleontòlegs Terry Gates, de la Universitat Estatal de Carolina del Nord, i Rodney Sheetz, del Museu de Paleontologia Brigham Young, a la revista Journal of Systematic Palaeontology. L'holotip va ser descobert el 1990 i està compost d'un esquelet gairebé complet en que encara es poden veure les impressions de la pell.
El Rhinorex feia més de 9 metres de llargada i pesava 3,8 tones. A diferència de la majoria d'Hadrosàurids, no tenia una cresta a la part superior del seu crani, però destacava per posseir un nas excepcionalment gran, el que li va valer que el nombressin "rei dels nassos" pel nom genèric. Algunes de les característiques òssies que explicarien aquesta mida superlativa de l'òrgan de l'olfacte són una projecció en forma de ganxo a la part dorsal de l'os nasal i una projecció significativa del premaxil·lar.
La formació Nelsen, on el Rhinorex va ser descobert, està situada a més de 200 km de la majoria de dinosaures d'Utah, que provenen majoritàriament de la formació Kaiparowits, situada més al sud. Els dinosaures del sud de l'antic continent de Laramidia (que corresponia a l'oest de l'actual Amèrica del Nord), eren diferents a les del nord del continent (Alberta), el que indicaria que Laramidia estaria dividida en províncies, sense connexió aparent entre elles. Les restes del Rhinorex es van trobar més o menys en el mig d'aquest continent, a prop d'on s'han trobat les restes d'un altre Hadrosàurid que comparteix amb el Rhinorex el tret del nas gros, el Gryposaurus, amb el qual l'anàlisi filogenètic a revelat que hi estan emparentats i que, fins i tot, el primer es tractaria d'una espècie de l'últim. Però hi ha una diferència important que podria indicar que són dos gèneres separats: l'hàbitat. El Rhinorex vivia en un ambient pantanós situat a prop de la costa, mentre que el Gryposaurus s'ha trobat en ambients més secs. També aquest últim vivia en una gran varietat d'hàbitats, mentre que el Rhinorex es va especialitzar en ambients costaners. Aquesta teoria seria contradictòria a la de la separació en províncies faunístiques de Laramidia.
La funció d'un nas tan gros encara no està clara. S'ha especulat que servia per atreure a possibles parelles, com a un bec per aixafar plantes, per a reconèixer membres de la seva espècie o perquè el seu sentit de l'olfacte era excel·lent. Tot i això, el Rhinorex ajudarà a omplir buits en l'arbre filogenètic dels Hadrosàurids i la distribució dels hàbitats d'aquests dinosaures Ornitòpodes.

Restes trobades del crani de Rhinorex i dibuix del crani complet.
Foto: Journal of Systematic Palaeontology.

Impressions de pell trobades en l'esquelet holotip de Rhinorex.
Foto: Journal of Systematic Palaeontology.

Reconstrucció d'un Rhinorex en un pantà atacat per un cocodril Deinosuchus.
Foto: Julius Csotonyi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada