salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dissabte, 29 de juliol del 2017

Corythoraptor jacobsi, setè Oviraptorosaure del sud de la Xina.

La Formació Nanxiong (Cretaci superior Campanià-Maastrichtià) a la província xinesa de Jiangxi, al sud del país, ha demostrat ser la part del món on els Teròpodes Oviraptorosaures de la família dels Oviraptòrids han demostrat ser més diversos en materia taxonòmica i morfològica, i sembla que això no s'atura perquè ha aparegut la descripció de la setena espècie d'aquest tipus de dinosaures provinent d'aquest horitzó geològic, que, com ja explicaré més avall, té a la cresta com a tret definitori.

Esquerra dalt: esquelet holotip del Corythoraptor a la matriu rocosa. Dreta dalt: dibuix del fòssil. Esquerra baix: aproximació al crani de l'holotip. Dreta baix: reconstrucció de l'aspecte total de l'esquelet.
Foto: Lü et al. (2017)/Scientific Reports.
El setè Oviraptorosaure del sud de la Xina, Corythoraptor jacobsi, va arribar el 27 de juliol de les mans d'un equip liderat per Junchang Lü i publicat en la revista paladí dels nous tàxons de dinosaures aquest 2017: Scientific Reports. El nou Teròpode està basat en un esquelet gairebé complet que preserva el crani i que es va desenterrar a l'estació de tren de la ciutat de Ganzhou. El nom específic jacobsi del dinosaure homenatja a en Louis Jacobs, paleontòleg que ha estat mestre de tres dels autors d'aquesta descripció (Junchang Lü, Yuong-Nam Lee i Yoshitsugu Kobayashi). I el nom genèric Corythoraptor es refereix, tal com he comentat a dalt, a la cresta perquè aquesta estructura s'assembla bastant a la dels casuaris (gènere Casuarius). Està formada d'os molt prim, el seu punt més alt es troba per damunt de l'òrbita ocular i té una superfície rugosa que indica que tindria una funda exterior de queratina com els seus equivalents aviaris.
La forma i posició al crani de la cresta és una de les coses que diferencia al Corythoraptor d'altres Oviraptrorosaures que preserven el crani. Altres caràcters de diagnòstic del Corythoraptor són una obertura nasal (els narius) més llarga que ampla, una fossa profunda a la superfície lateral del dentari, l'absència de fosses pneumàtiques entre la segona i la quarta vèrtebres cervicals, el coll és el doble de llarg que la zona dorsal de la columna vertebral, una cresta deltopectoral de l'húmer poc pronunciada amb forma d'arc i la falange ungual del dit III de la mà és menys corbada que els seus respectius dels altres dits. En l'anàlisi filogenètica no s'ha obtingut cap sorpresa pel que fa a la situació dels Oviraptorosaures de Nanxiong, pertanyent cadascun a un escaló evolutiu diferent de la família Oviraptoridae i trobant-se més a prop de tàxons provinents d'altres regions d'Àsia oriental que d'algun dels seus veïns. En el que respecta al Corythoraptor en particular, s'ha trobat com el tàxon germà del Huanansaurus formant un clade que a la vegada s'agermana amb el Citipati de Mongòlia. Un dels caràcters del clade Corythoraptor-Huanansaurus és un bec que es projecta en un angle de 45º.

Esquerra: foto del crani de l'holotip del Corythoraptor apareguda abans. Mig: reconstrucció del crani. Dreta: recreació de l'aspecte en vida del cap del dinosaure.
Foto: Lü et al. (2017)/Scientific Reports.
et al. van realitzar un estudi histològic de l'holotip del Corythoraptor obtenint mostres de les costelles, del cúbit dret i del radi esquerre. El material del cúbit mostra una intensa remodelació de l'estructura interna òssia que amaga els anells ossis més antics, calculant així una edat de més de 6 anys per aquest individu. També s'observen cicles de deposició dels ossos que es donarien cada estació en que el dinosaure creixés, i sembla ser que en aquest cas va morir en el principi d'una nova etapa estacional. A la vegada, sembla ser que l'holotip del Corythoraptor no va aconseguir la mida màxima de l'espècie a l'hora de morir, pel que es tractaria d'un adult jove. L'edat de maduració corporal en aquest Oviraptòrid es trobaria als 8 anys.
La semblança entre la cresta del Corythoraptor i la del casuari fa que s'hagi utilitzat als últims per explorar les possibles funcions de l'estructura cranial en el primer. Una primera hipòtesi seria la d'una activitat termoreguladora, ja que els dos tipus de dinosaures presenten grans cavitats internes que en el casuari han demostrat eliminar la calor interna de la cresta. Una segona proposta seria la de captació de sons de baixa freqüència que ja es va provar en l'Oviraptòrid mongol Conchoraptor a partir de la situació de l'oïda mitjana. En el Corythoraptor, la cresta és molt més gran que en el Conchoraptor, i per tant hauria servit perfectament com una caixa de resonancia que amplificaria els sons per capturar preses o evitar depredadors. Una altra possible funció de la captació i utilització de sons de baixa freqüència seria el de l'atracció sexual, comportament observat en els casuaris a l'hora de dirigir-se a una parella reproductiva. Aquesta última hipòtesi ha estat la que ha considerat més probable l'equip de Junchang Lü. El coll llarg del Corythoraptor també indica un estil de vida semblant al del casuari.

Reconstrucció d'un grup de tres Corythoraptor en un bosc de la Jiangxi del Maastrichtià.
Foto: Chuang Zhao.

Altres Oviraptorosaures de la Formació Nanxiong: Tongtianlong i Huanansaurus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada