Seguint el model fet amb els Saurisquis (Teròpodes i Sauròpodes), aquest estiu El Jove Paleontòleg presentarà en vàries entrades una visió general dels fòssils ossis d'Ornitisquis (Ornitòpodes, Tireòfors i Marginocèfals) presents en el registre fòssil ibèric des del Juràssic superior fins al Cretaci superior. En el cas de l'aparició d'un nou terme filogenètic relacionat amb aquests dinosaures, ja s'esmentaran les seves característiques en l'entrada corresponent.
Reconstrucció d'un Hypsilophodon. Foto: Oscar Sanisidro. |
El registre fòssil de dinosaures de la Península Ibèrica no inclou a tots els grans grups en que es divideixen els Ornitisquis, excloent-ne els Marginocèfals (clade que inclou als Ceratòpsids com el Triceratops) que només estan representats amb seguretat a Europa per un sol gènere procedent d'Hongria (Ajkaceratops). Per la seva banda, la presència dels Tireòfors (els cuirassats) i dels Ornitòpodes (els sense protecció, a diferència dels seus cosins) està més que demostrada. De fet, són presents tant en el Juràssic com en el Cretaci de totes les àrees geogràfiques amb fòssils de dinosaures: Conca de Tremp (Lleida i Osca), Formacions Villar del Arzobispo i Castellar (Terol), Conca de Cameros (Rioja, Sòria i Burgos), Conca Lusitànica (Portugal), Formacions Lastres i Tereñes (Astúries), Armuña (Segòvia), Morella (Castelló), Lo Hueco i Las Hoyas (Conca) i Xera (València).
Reconstrucció d'un Iguanodon. Foto: Oscar Sanisidro. |
Encara que la major part del seu registre és bastant fragmentari, s'han pogut descriure alguns nous tàxons (gèneres i espècies de gèneres coneguts) endèmics de la Península. En altres casos, els fòssils s'han assignat a tàxons presents en altres regions, sent dinosaures de l'Europa continental (Iguanodon, Hypsilophodon, Polacanthus, Dacentrurus...) i, més dubtosament, d'Amèrica del Nord (Stegosaurus, Camptosaurus...). Els Ornitòpodes es troben representats per els Hipsilofodonts, els Iguanodòntids i els Hadrosàurids. Els Tireòfors tenen a la Península als Estegosàurids i als Nodosàurids. Pel que fa a icnofòssils, tots dos clades van acompanyats d'un modest registre d'icnites i, en el cas dels Hadrosàurids i Nodòsaurids, d'ous (veure aquí i aquí).
Reconstrucció d'un Polacanthus. Foto: Oscar Sanisidro. |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada