salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

divendres, 2 de gener del 2015

Els dinosaures de l'any: Ziapelta sanjuanensis

La paleontòloga de la Universitat d'Alberta Victoria Arbour, especialitzada en Anquilosàurids, va descriure l'any passat a dos dinosaures d'aquest tipus: el Zaraapelta nomadis de Mongòlia, que ja es va presentar en una entrada anterior, i el Ziapelta sanjuanensis, que presento en aquesta entrada.
Les restes d'aquest Anquilosàurid provenen de la Formació Kirtland del Cretaci superior Campanià (75 M.A.,) de Nou Mèxic (aquesta etapa del Cretaci s'anomena Kirtlandià en aquesta regió) i van ser trobades el 2011. L'holotip es compon d'un crani al que li falten les mandíbules, dos anells ossis cervicals i tot un seguit d'osteoderms. La Victoria Arbour va presentar al Ziapelta sanjuanensis conjuntament amb un grup d'investigadors d'Alberta i Nou Mèxic a la revista Plos One al setembre passat. El nom genèric significa "escut Zia", en homenatge a l'ètnia ameríndia de Nou Mèxic amb aquest nom, que té com a símbol sagrat el sol, un emblema que apareix a l'escut de l'estat. El nom específic prové del comtat de San Juan, on està situada una part de la Formació Kirktland.
El Ziapelta s'assembla estranyament a Anquilosàurids canadencs com l'Euoplocephalus i l'Anodontosaurus i no té res a veure amb el Nodocephalosaurus, que també va viure a la Formació Kirtland. Algunes de les característiques que acosten al Ziapelta a dinosaures canadencs es troben en l'ornamentació cranial, amb un caputegulae (la paret òssia situada al mig del musell) pla i hexagonal, mentre que el del Nodocephalosaurus era rodó i cònic. Tot i això, el Ziapelta encara és força diferents dels seus semblants canadencs: les seves banyes escamosals són gruixudes i es corben cap avall lateralment i el caputegulum nasal mitjà és triangular, mentre que l'Euoplocephalus i altres Anquilosàurids el tenen hexagonal. El caputegulae cranial té forma bulbosa, no tant prominent com alguns tàxons asiàtics com el Saichania, però més que els tàxons canadencs. Els anells ossis cervicals presentaven osteoderms rectangulars en forma de quilla que feien entre 2,4 i 10,9 cm. Les banyes escamosals feien 10,2 cm  des de la base fins a la punta. La zona antorbital era convexa i el premaxil·lar era ample i quadrat. Els maxil·lars feien 11,9 cm de longitud i tenien 18 dents a cada costat. Tot i que no s'han trobat gaires restes postcranials, per les relacions filogenètiques donades per altres característiques, el Ziapelta podria tindre massa caudal. Un exemplar adult d'aquest dinosaure faria entre 4,6 i 6,1 m de longitud.

Crani holotip de Ziapelta sanjuanensis vist des de diferents angles.
Foto: Plos One.

Anells ossis cervicals de l'holotip de Ziapelta.
Foto: Plos One..

Comparació del crani del Ziapelta amb el d'altres Anquilosàurids nord-americans.
Foto: Plos One.

Reconstrucció artística del Ziapelta.
Foto: Sydney Mohr.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada