En la segona notícia de Sauròpodes d'avui no es movem de les pàgines de la Cretaceous Research per parlar sobre un Ttanosaure de l'altra banda de l'Atlàntic, del Brasil. Coincidint amb la celebració dels Jocs Olímpics en aquell país, el blog angloparlant Everything Dinosaur (del qual a vegades ha extret informació) va donar a conèixer un estudi publicat al 5 de juliol per paleontòlegs de la Universitat Federal de Pernambuco i la de Sao Carlos al Brasil i la de Ciutat del Cap a Sud-àfrica.
A l'estat de Paraiba, al nord-est del Brasil, i més concretament en una regió coneguda com Sousa, s'han identificat varis rastres de dinosaures cretàcics i alguns ossos, encara que molt pocs i molt dispersos entre si. Un d'aquests ossos, un peroné, ha estat identificat com el d'un Titanosaure. El fòssil pertany geològicament a la Formació Rio Piranhas del Cretaci inferior Hauterivià-Barremià (circa 136 M.A.). És el primer fòssil corporal de Titanosaure desenterrat en aquesta part del Brasil, un país del qual s'han descrit nou tàxons. L'exemplar ha rebut el nom de Sousatitan ("tità de Sousa"), un nom que sembla científic però que realment és afectuós ja que li faltaria la part específica (un altre cas és el també Titanosaure Sibirosaurus, de Rússia). Un sol peroné no ha estat considerat suficient com per nombrar-lo científicament.
La peça va ser desenterrada pel resident local Luiz Carlos Gomes, que va publicar el seu descobriment on-line per mitjà d'una foto, i va ser per aquí que els paleontòlegs es van adonar de la troballa i el van extreure per a l'estudi del qual parlo avui. L'os es va comparar amb els rastres d'icnites de Titanosaures presents també a Sousa, els quals semblen pertànyer a animals adults amb una mida aproximada de 16 m. El peroné semblava ser el d'un exemplar més petit, que podria tractar-se o d'un juvenil o d'un tàxon nan. L'anàlisi histològica de la zona mitjana del peroné va confirmar que la criatura a la qual pertanyia la resta era un subadult que tindria entre un 40% i un 50% de les dimensions d'un possible adult. El Sousatitan podria haver tingut una llargada de 5,7 m i una alçada d'1,6 m, i ja hauria passat bona part de la fase de creixement juvenil, sense acabar de fer el procés.
Una nova aventura amb Titanosaures ha començat al país de la samba i el carnaval. El descobriment del Sousatitan també ja ha estat anunciat en mitjans brasilers.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada