salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dilluns, 4 de juliol del 2016

El Velociraptor torna a casa. El museu nòmada del Gobi.

Els dinosaures mongols són coneguts a gairebé tot el món, però, curiosament, són molt poc presents en la memòria dels habitants de les àrides estepes del Gobi d'on provenen els fòssils del Velociraptor, l'Oviraptor, el Gallimimus, el Protoceratops, entre moltíssims altres. L'aïllament geogràfic i el mode de vida majoritàriament nòmada d'aquestes poblacions fa que encara no existeixi un museu paleontològic al Gobi. Una dona ha proposat una solució: fer un museu "nòmada" mitjançant un camió.

 Un Velociraptor incrustat dins de la bandera de Mongòlia.
Una creació pròpia. El dibuix del Velociraptor és de l'Emily Willoughby. 
Aquesta dona s'anomena Bolortsetseg Minjin, una paleontòloga mongola que treballa al Museu Americà d'Història Natural de Nova York i fundadora de l'Institut per a l'Estudi dels Dinosaures Mongols (ISMD, Institute for the Study of Mongolian Dinosaurs), que des del 2007 ha repatriat al país de Genghis Khan els fòssils que en van sortir il·legalment i es dedica a la divulgació de la Paleontologia entre la població indígena. El fet de viure entre Mongòlia i els EUA, ha fet que la Minjin tingui suports des dels dos països. La feina de la Minjin i els seus col·laboradors es realitzada als EUA i a l'estiu es viatja a Mongòlia per dur a terme la tasca de divulgació, especialment entre la canalla.

Logotip de l'ISMD, amb un crani de Protoceratops i les barres blaves i vermelles de la bandera mongola.
Foto: ISMD
Les activitats organitzades per la Minjin per apropar als infants el món paleontològic mongol van començar al 2005 quan el Museu Mòbil dels Dinosaures del Gobi va començar a ser emprats a Nova York. El primer projecte educatiu de l'ISMD a Mongòlia va ser al 2009, el qual va arribar a 32 nens i nenes de les àrees rurals i nòmades propers als jaciments més importants del país, com la pedrera de Bayanzag/Ulaan Ereg (que també rep la traducció anglesa de Flaming Cliffs, "Penya-segat de flames") a la província d'Ömnögovi.  Al 2015, el Museu Mòbil va fer el seu primer viatge a les estepes visitant les ciutats de Bulgan, Dalanzadgad i Mandalgovi. Aquest any 2016, tornarà a Mongòlia fent una gira per tot el país començant per Ulaanbaatar capital, el Desert del Gobi i la zona muntanyosa de Mongòlia occidental, on esperen  captar l'atenció de 800 infants en total. És possible que s'acabin els recursos perquè el vehicle pugui recórrer tants kilòmetres, pel que s'hauria de cancel·lar la tercera part del viatge, però la Minjin i els seus col·laboradors no volen que això passi i demanen l'ajuda de patrocinadors a la pàgina IndieGoGo a través de peces de roba i d'art de les paleoartistes Emily Willoughby i Lorena Chure.

Nens mongols entrant al Museu Mòbil dels Dinosaures del Gobi.
Foto: Thea Boodhoo/ISMD
L'ISMD té varis projectes per a la següent dècada per millorar la tasca que ja està començant. Es vol acabar la traducció de la informació del Museu Mòbil al mongol, ja que el contingut està originalment en anglès. Per al 2017, es té prevista la creació d'una pàgina web sobre el jaciment de Bayanzag en anglès i mongol. Però el clímax, pensat per després del 2025, és la instal·lació d'un museu paleontòlogic "sedentari" (és a dir, permanent) al Gobi.

Dos nens mongols veient la rèplica d'un crani de Velociraptor a Ulaanbaatar.
Foto: ISMD.
Els objectius de la Minjin i l'ISMD tenen un objectiu clarament de consens. Mongòlia està vivint una industrialització a gran escala i en un temps molt ràpid. Es vol que la canalla mongola aprengui sobre l'existència del món perdut dels dinosaures en la seva terra, sobretot en relació a la seva antiguitat respecte al moment actual, perquè d'adults puguin decidir si aquest ensenyament pot ser suficient perquè vulguin conservar el medi ambient davant de l'avanç d'indústries com la mineria. Però sobretot, es vol conscienciar als nens sobre el problema de la caça furtiva de fòssils, molt més comuna que la Paleontologia acadèmica i contra la qual la Minjin ha lluitant tant. L'ISMD aposta perquè els infants sàpiguen que conservar els fòssils per a benefici públic i de tothom és millor que per a benefici privat i amb ànim de lucre.
La Minjin reivindica el paper del seu país dient que "el Velociraptor es va fer famós a Hollywood, però va néixer a Mongòlia". I ja ho diu el títol de l'entrada, el Velociraptor ha tornat a casa lluint el seu plomatge aviari, veient que Hollywood encara no li ha dit res per tornar a fer una altra desastrosa actuació amb un aspecte reptiloide aliè al seu.

Foto de Bayanzag, amb fòssils del Campanià fa 80 M.A.
Foto: Bolortsetseg Minjin.   

2 comentaris:

  1. Una pregunta, les fotos que publiques, només amb citar d'on provenen ja pots penjar-les de manera totalment legal?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sempre poso la font d'on ve la foto i fins ara no he tingut cap problema.

      Elimina