salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dissabte, 30 de juliol del 2016

Nous rastres d'icnites de dinosaures a Bolívia.

El registre fòssil de dinosaures més conegut d'Amèrica del Sud és el d'Argentina, però també n'existeix un als països veïns que no s'ha d'oblidar, com Bolívia, on els fòssils corporals no són comuns però els rastres d'icnites de diferents tipus de dinosaures. Aquesta setmana s'ha reportat la visita del paleontòleg argentí Sebastían Apesteguía a tres rastres bolivians acabats de desenterrar.
Els dos primers rastres pertanyen a un Estegosàurid i a un Sauròpode, tots dos del Juràssic superior (circa 145 M.A.) identificats al jaciment Palmar de Tunasniyoj, a 50 km de la localitat d'Icla (província Juana Azurduy de Padilla, al sud del país). Es tracten d'uns dels rastres d'icnites mesozoiques més antics d'Amèrica del Sud i, en el  cas de l'Estegosàurid, representaria una possible nova espècie. En Sebastían Apesteguía va vindre el 28 de juny com a part d'una expedició organitzada per l'Ajuntament d'Icla i serà ell l'encarregat d'estudiar les icnites i publicar la descripció en una revista científica. La presència de tantes petjades a Tunasniyoj podria ser deguda a que seria un oasi envoltat per un gran desert a finals del Juràssic. És un descobriment important perquè es troben entre alguns dels pocs rastres de dinosaures juràssics a Bolívia, sent la majoria del Cretaci.

Un dels rastres de dinosaures de Palmar de Tunasniyoj.
Foto: Correo del Sur (diari bolivià).

I pertany al Cretaci una icnita gegantina (1,15 metres d'amplada) de Teròpode visitada per en Apesteguía al 26 de juny, la més gran trobada a Bolívia. Va ser trobada per una guía turística, la Grover Marquina, a prop d'una de les capitals bolivianes, Sucre, i estaria situada en sediments al voltant dels 80 i els 78 M.A. (Cretaci superior Campanià). Es tractaria d'una icnita d'Abelisàurid, els màxims depredadors de l'època en la regió, i la mida de l'animal s'ha estimat en 12 m, sent molt gran per a aquests Teròpodes amb una longitud mitjana d'entre 6 i 9 m. També és la petjada d'Abelisàurid més gran del món junt amb una altra trobada al llac Turkana (Kenya), tampoc descrita científicament.

En Apesteguía al costat de la icnita d'Abelisàurid.
Foto: EFE.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada