salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

divendres, 15 de juliol del 2016

Hannah, una possible "baula perduda" en l'evolució dels Ceratòpsids.

L'onze de juliol, una periodista de la Canadian Broadcasting Corporation (CBC) d'Ottawa va publicar una entrevista amb el paleontòleg Scott Persons, estudiant de doctorat a la Universitat d'Alberta, que es troba treballant en un esquelet de Ceratòpsid dels jaciments del Parc Provincial dels Dinosaures del Cretaci superior Campanià. És un exemplar gairebé complet que li ha posat l'àlies afectuós d'Hannah, en honor a la seva gossa, que l'acompanya a les excavacions.

En Scott Persons tocat el crani de l'Hannah.
Foto: Amanda Kelley.
En Persons va saber que hi havia alguna cosa important sota la roca cretàcica l'estiu del 2015, quan va veure sobresortir una banya del terra, clarament de Ceratòpsid. No va tardar en avisar a un equip de la seva universitat, que va desenterrar un crani parcial de la matriu rocosa. Aquest juny, l'equip d'en Persons va tornar al jaciment i va desenterrar un seguit de restes postcranials del mateix individu, estant ara en el procés de neteja de les restes. Els fòssils, d'una mida considerable, seran transportats en helicòpter fins al laboratori de la universitat per estudiar-los.

Hipotètica reconstrucció de l'Hannah.
Foto: Everything Dinosaur.
Com s'ha vist, això només és el principi i encara falta moltíssim per poder veure la descripció i el nom científic de l'animal que amaga l'Hannah, però amb una petita ullada s'ha vist que és un dinosaure especial. L'Hannah fa tota la pinta de ser una nova espècie, i aquest estatus resulta molt important. Aquest misteriós exemplar s'ha trobat en roques al voltant dels 76-75 M.A., i per la presència d'una sola banya nasal s'ha concretat que es tracta d'un Centrosaurí. En la mateixa localitat, existeixen dos Centrosaurins més: el Centrosaurus, que va viure abans que l'Hannah, i el Styracosaurus, que va viure després. El Centrosaurus presenta una projecció parietal senzilla, mentre que la del Styracosaurus és molt elaborada amb moltes extensions òssies. L'Hannah sembla que tingui característiques dels dos, que, juntament que s'hi troba al mig, fan pensar que podria ser una baula perduda, un fòssil de transició pels Centrosaurins canadencs.

Foto de les roques del Parc Provincial dels Dinosaures (Alberta) on els tres dinosaures Centrosaurus, Styracosaurus i Hannah es mostren a una certa altura respecte a la seva antiguitat.
Foto: Everything Dinosaur.
En Persons està molt emocionat amb el seu espectacular descobriment. I és, que ho torno a repetir, l'Hannah té molt que prometre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada